Таблет: Motorola Xoom 32GB WiFi

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Сочен за един от основните конкуренти на новия iPad, Motorola Xoom изглежда наистина достоен кандидат за тази роля. Таблетът е повече от солиден в хардуерно отношение, защото се захранва от Dual Core 1 GHz  процесор, базиран на nVidia Tegra 2 заедно с 1GB DDR2 RAM, а за съхраняване на приложения и данни са предвидени цели 32GB дисково пространство. Що се отнася да възможностите за свързване, тук арсеналът на Xoom е също толкова добър – имате задължителната 802.11b/g/n безжична интернет връзка, Bluetooth 2.1, USB 2.0 портове, HDMI за свързване с HD устройства, както и  MicroSD слот за карти памет. Прибавете към тях разни допълнителни джажди като жироскоп, сензор за близост и барометър и става ясно, че дизайнерите на Motorola са напълно сериозни в намеренията си.

Външният дизайн и конструкцията на Xoom също са страхотни. С размери от 249.1х167.8х12.9 mm таблетът е доста удобен, но има един недостатък – теглото. Xoom тежи „цели” 708 грама, което го прави малко по-тежък, ако решите да го носите в една ръка. За сравнение iPad 2 тежи едва 601 грама и е малко по-тънък (8.8 mm).

Ако погледнем дисплея на таблета обаче че видим, че Motorola се представя по-добре от Apple. Със 160ppi Xoom е способен да възпроизведе по-ясни образи от iPad 2, чийто екран е със 132ppi. Както може да си представите, на предния панел на Xoom няма никакви бутони. Там е разположена 2 МР камера, а отзад има втора, която е 5 МР, светкавица и възможност да снима видео клипове в 720р. Качеството на снимките от задната камера е на средно ниво и нищо повече. Те са по-добри от iPad 2, но това само по себе си не значи нищо. Да не говорим, че по принцип снимането с камера на 10-инчов таблет не е занимание за всеки.

На страничния корпус са разположени бутоните за регулиране на звука, слота за SD картата, изход за слушалки. Отдолу се намират изхода за захранването, един microUSB порт и HDMI изход. Копчето за включване е разположено отзад, което е малко странно, тъй като ако сте поставили таблета на масата например, трябва да специално да го вдигнете, за да напипате бутона. Звукът от колонките не е лош, но когато таблетът е на някаква повърхност, а не във въздуха, те се заглушават. Това отново е лошо дизайнерско хрумване, тъй като много по-добре щеше да бъде колонките да са отстрани, а не отдолу.

Отивайки към софтуера, Xoom работи под най-новата и оптимизирана Android 3.0 Honeycomb. Факт е, че Google се постара доста с тази версия, която изглежда много готино и е доста гъвкава за работа. Един от нейните плюсове е, че поддържа Flash-базирани уебстраници, но ако поработите малко ще видите защо Apple предпочита да стои далеч от този тип съдържание. Въпреки че поддържа Flash, Honeycomb определено изпитва някакви затруднения и лагва, когато отваря някои такива страници. Като цяло Flash поддръжката е доста важна за оптимално интернет сърфиране, така че присъствието й е плюс; в крайна сметка е много по-добре просто да се добави опция за нейното изключването от потребителя, а не пренебрегването й от производителя.

Като цяло Motorola Xoom е доста солиден таблет, който обаче има няколко ясно изразени недостатъка, пречещи му да спечели универсално признание. Те включват както малко по-тромавите му размери, така и дребни дизайнерски неточности. Наличието на Android 3.0 Honeycomb е плюс, особено за хора, които обичат да бърникат по-надълбоко в системните настройки. Xoom без съмнение е сериозен конкурент на iPad 2, но ако имате възможност, най-напред пробвайте модела, за да бъдете сигурни, че той е наистина за вас.

Автор: Филип Станиславов