Таблет: HTC Flyer – първи поглед

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 фев. 2011

Едва ли има сериозен играч на технологичния пазар, който би пропуснал да изкара нов модел таблет тази пролет. Или поне така изглежда. Поредното предложение, при това доста добро, идва от компанията HTC, чиито Flyer все още се пази в тайна.

Но не съвсем.

Преди броени дни в интернет изтекоха характеристиките на таблета, за когото се предполага, че ще излезе на пазара през месец март. “Виновник” за това бе норвежкият технологичен сайт Amobil, който изнесе информацията, позовавайки се на “редица източници, потвърдили достоверността на данните”.

И така, за какво точно става въпрос?

Не е тайна, че замисълът зад Flyer е той да бъде директен конкурент на Samsung Galaxy Tab. За целта HTC е изкарала 7-инчов капацитивен тъчскрийн екран с резолюция 1024х600, върху който ще се работи със стилус. За мощността на таблета ще се грижи процесор Qualcomm Snapdragon MSM8255, наскоро използван в един от смартфоните на HTC – Desire HD – заедно с 1GB RAM памет.

По всяка вероятност HTC ще предпочете Android 2.3 за своя Flyer вместо 3.0 Honeycomb, който по принцип е ориентиран именно към таблетите. Едно от възможните обяснения е стремежът на компанията да пусне Flyer на пазара колкото се може по-бързо, но от друга страна е доста вероятно да видим таблета Motorola Xoom с Android 3.0 още преди края на този месец, така че това не дава особена тежест на Flyer.

Сред другите характеристики на таблета е DLNA видео стрийминг, НDMI порт и достъп до HSPA мрежите, известни още като супер-3G. На практика това позволява скорост на даунлоуд от максимум 14.4 Mbps и ъплоуд от 5.76 Mbps. Очаква се Flyer да разполага с две камери – 1.3 мегапикселова, която е на предния панел и 5-мегапикселова, която е разположена отзад и е снабдена с LED светкавица.

Очевидно е, че HTC очаква от Flyer да бъде точно толкова таблет, колкото и телефон, тъй като към него ще върви и предварително инсталиран Skype. Подобен ход вероятно е най-евтиното възможно решение за конкуренция с FaceTime на Apple, но пък това ще бъде и единственият начин да провеждате телефонни разговори през таблета.

Тук някъде свършва и информацията, за която се предполага, че е достоверна. Не се споменава нищо за живота на батериите, свободното пространство или дори чисто физическите размери и тегло. По всичко личи, че HTC е подготвил американската премиера на Flyer за март, докато в Европа ще видим таблета през април тази година. Независимо от това поставете една въпросителна до тази информация и не се съмнявайте, че ще ви известим своевременно за всички нови развития.

Автор: Филип Станиславов