Таблет: Archos G9 101

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

G9 101 е най-новият опит на Archos да пробие на пазара на Android таблети. Никое от предишните предложения на компанията не успя да се справи с тази задача, като причините обикновено бяха свързани с нискокачествени екрани, слаби конфигурации и липса на поддръжка на Android Market. Archos G9 101 решава повечето от тези проблеми и на всичкото отгоре сериозно подбива конкуренцията със своята ниска цена. Преди да се хвърлите към портфейла си обаче трябва да знаете, че това определено е станало с една или две саможертви. Истинският въпрос е дали си струва да ги направите и вие срещу спестени стотина долара.

Що се отнася до функционалността, Archos G9 101 безспорно е сериозно подобрение спрямо останалите модели на компанията, тъй като най-сетне се доближава до начина, по който трябва да се държи и работи един таблет. Дизайнът и визията обаче си остават все така примитивни и ако сте любители на засуканите джаджи, които радват окото, просто ще трябва да потърсите другаде. Казано с други думи, няма как да объркате Archos G9 101 със Samsung Galaxy Tab 10.1 или iPad 2.

За да намали производствените разходи, компанията се е отказала от алуминиевия корпус, който придава такъв солиден вид на таблета на Apple и е заложила най-вече на пластмаса. Всъщност единственият метал, който може да видите в таблета е рамката около дисплея. С тегло от 644 грама и дебелина 12.6 мм Archos G9 101 се доближава до размерите на Asus Eee Pad Transformer, но липсата на качествен материал и здравина се усеща отдалеч.

На левия страничен панел са разположени 3.5-милиметров жак за слушалки, microHDMI порт,  слот за microSD карта и microUSB порт, през който може да прехвърляте данни и да зареждате таблета. Освен това има и втори USB порт в нормален размер, който може да се окаже доста важна характеристика. Засега в него може да включите единствено USB флаш за 3G, но Archos обещава, че с предстоящ ъпдейт на фърмуера ще направи порта напълно функционален, така че да го използвате за включване на външна клавиатура, мишка и дори преносим хард диск. Това би било доста добре, предвид че подобна функция изненадващо липсва от повечето Android таблети.

Сякаш за да заличи доброто впечатление, таблетът ви поставя пред следващия си по-сериозен недостатък веднага щом го хванете в ръце. Причината е проста – при нормално държане на Archos G9 101 тип landscape пръстите на дясната ви ръка просто попадат върху бутона за регулиране на звука, а тези на лявата – върху microHDMI порта и входа за аудиото. Това е голямо недоглеждане от страна на дизайнерите, тъй като почти непрекъснато може да промените звука без да искате, а другата ви ръка е затруднена, ако ползвате слушалки. Теоретично може да смените позицията на пръстите, но истината е, че начина, по който може да хванете таблета най-естествено всъщност пречи най-много.

Загърбвайки хардуера със смесени чувства се насочваме към софтуера. Archos G9 101 е първият таблет на компанията, който ползва 3.2 Honeycomb версията на Android. Въпреки че Archos вече е произвела половин дузина таблети с тази операционна система, G9 101 всъщност е едва първият, чийто софтуер е пригоден специално за този тип преносими устройства. В резултат на това подобренията при работа са лесно видими като се започне от това, че софтуерът най-сетне не изглежда сякаш е разтегнат докрай, за да се вмести в 10.1-инчовия екран. Освен това вече имате така желания достъп до Android Market и въпреки че дизайнът е опростен, истината е, че с този таблет може да правите всичко, което ви дава и Samsung Galaxy Tab 10.1.

За съжаление въпреки че е в обръщение вече половин година, Android Honeycomb за таблети все още страда от известни бъгове, а случаят с Archos G9 101 е по-лош от средното. Може би най-сериозният и досаден бъг е свързан с моментното забиване на таблета. В един миг екранът просто отказва да реагира на вашите пръсти, дори когато се опитвате да го включите. Отчасти това може да се припише на 512-те МВ RAМ, както и на процесора. За разлика от повечето Android таблети, които ползват Tegra2, за който е оптимизирана операционната система, Archos G9 101 е оборудван с Texas Instruments 1 GHz и очевидно разликата в архитектурата си казва думата.

Ако успеете да превъзмогнете периодичното забиване и евтиния дизайн, Archos G9 101 по принцип е в състояние да ви свърши доста работа. С него може да подкарате всяко едно приложение и дори най-взискателните игри от Android Market. Качеството на екрана е съвсем нормално, което прави таблета удобен най-вече за гледане на клипове. Оказва се, че Archos G9 101 действително е избор номер едно сред Android таблетите що се отнася до възпроизвеждане на видео файлове. Поддържат се всички разпространени формати, включително висококачествени като MKV, DivX и XviD. За сравнение, те липсват дори при хитовия Motorola Zoom и вече споменатия Asus Eee Transformer. Достатъчно е само да кажем, че Archos G9 101 се справя без проблем с MKV файл в 1080р.

Преценявайки плюсовете и минусите, спокойно можем да заключим, че Archos G9 101 е бюджетно предложение, което няма да допадне на всеки потребител. Липсата на инвестиции в таблета си личи лесно и за мнозина спънките ще се окажат на практика непреодолими. Но ако все пак държите да се сдобиете с таблет на всяка цена или възнамерявате да го използвате преди всичко като подвижен плейър, Archos G9 101 може да ви даде онова, което искате.

Автор: Филип Станиславов