Стратегия: Nemexia

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 апр. 2010

Не съм фен на научнофантастичните игри – признавам си го без бой. Дайте ми фентъзи от всякакъв род и ще се кефя, ако ще и да е най-долнопробната игра. С Nemexia обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Дали заради всеобхватния геймплей, или пък може би заради социалния елемент? Не знам. Но междузвездните пътешествия и сражения станаха с една идея по-яки благодарение на тази българска онлайн стратегия, която можеш да чоплиш, без да ти омръзне, във всеки един миг от деня ти, стига пред теб да има един напълно функциониращ браузър, както и – разбира се – достъп до интернет.

Регистрацията, естествено, е безплатна

Единственото по-тежко решение, което се изисква от вас, е това с каква раса ще играете. Избирайте внимателно, защото връщане назад няма. Възможностите са 3 – Конфедерация, Тертети и Нокси. Всяка една от тях разполага с различни сгради, кораби и защита, а за да е по-интересно във визуално отношение – и трите имат различен облик на менюто си – съответно син, зелен и червено кафяв.

Конфедерацията е расата на хората. Тази раса е приятна и лесна за игра, специализирана в големите кражби и бързите атаки. Разполага с най-бързият кораб в играта – Кръстосвачът, както и с най-добрият пиратски кораб – Скаутът. Ще имате възможността да пробвате най-големите и силни кораби в играта – Унищожителят и Звездата на смъртта, но внимавайте, тъй като поради големината си, ще заемат много повече пространство в хангарите ви. Тертетите, от своя страна, представляват интелигентни изкуствени форми на живот, които някога са изпълнявали ролята на слуги на конфедерацията. С една дума – роботи. Те са балансирана раса и ще ви предоставят контрол над Щит бота – най-силния кораб щит в Nemexia, както и над уникалния Голиат, който дава бонус към атаката на всички останали кораби от армията. Накрая идва ред и на Ноксите – пришълците, чийто органични слаби и бавни кораби имат способността да мутират в много по-мощни и свирепи единици. Тяхното преимущество е в многочислената армия, готова да накаже всеки враг на космическия фронт.

Трите раси се различават и по начина, по който строят своите кораби. Ако конфедерацията прави това на партиди, което позволява строежа на много видове кораби едновременно, то Тертетите ги изграждат на „опашка” (използват новопостроените машини на момента), а Ноксите – на две опашки: една за първичните кораби и една за мутациите.

Избрахте ли си раса? В такъв случай е време да влезем в галактиката на Nemexia

и да се настаним удобно на нашата нова планета. В основата си играта не се отличава от стандартните игри от жанра – събирате ресурси, изграждате постройки, натрупвате армия. Това си има и своите плюсове, тъй като я прави изключително достъпна за всеки, дръзнал да се изживява като космически пътешественик.

В самото начало ще трябва да се погрижите за вашето икономическо състояние. Ще боравите с три основни ресурса – метал, минерали и газ – както и с един по-специфичен, наречен енергия. Подобно на популацията в „Хановете”, и тук енергията не се генерира ежечасно и определяща, в конкретния случай, за броя на сградите, които имате възможност да построите.

Това, че Nemexia спазва основните стандарти на жанра, не значи, че няма и няколко доста интересни идеи. Така например

всяка планета разполага с озонов слой

който се разрушава с вашия икономически и индустриален просперитет. Колкото повече постройки издигате, толкова по-тънък ще става той. Но същевременно – колкото по-тънък е той, толкова по-голям бонус на енергия притежавате и съответно – може да строите повече сгради. Хитро, нали?

За да развиете успешно планетата си обаче, трябва да спазвате някакъв баланс. Така например може да увеличите озоновия слой с науки като Екология. Но не забравяйте, че достигне ли неговия абсолютен минимум, планетата ви ще бъде заключена, докато не разрушите своя постройка, не купите озонов слой и т.н.

Следващата стъпка – атака на Слънцето!

Въобще – енергията е ключова за вашия успех. Всяка планета на който и да е играч е част от конкретна Галактика с едно собствено Слънце – по начин, сходен с островите в Ikariam. Макар и сгради като соларните панели да ви снабдяват с енергия, те я добиват от Слънцето, а то остарява с течение на времето. За да победи, един съюз от играчи ще трябва да събира кристали директно от голямата жълта топка. Как? Като я атакува! Всяко успешно нападение към Слънцето намалява неговата енергия, което означава, че всички играчи от Галактиката ще трябва да запретнат ръкави и да се опитат да защитават своето собствено, което прави и по-късния етап от играта особено интересен.

Nemexia безспорно е игра с потенциал. Това обаче не означава, че няма и известни недостатъци. Така например всяка планета е разделена на три зони – ресурсна, индустриална и военна. Във визуално отношение обаче те изглеждат сравнително пусти. Проблем, който може да се отстрани с лекота. Също така туториълът, макар и оригинален, може и да подразни по-нетърпеливите от вас, тъй като е изграден под формата на пъзел, в който търсите скрити в интерфейса иконки.

Въпреки това Nemexia е една зарибяваща игра. Няма какво да ви лъжа. Може да я чоплите и по 10 минути, и по 1 час на ден – зависи до голяма степен от това с какво време и възможности разполагате. Така че ако ви е дошло до гуша от елфи и орки, елате в тази многообещаваща българска научнофантастична стратегия.

Автор: Петър Йорданов