Стратегия: Хановете

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 мар. 2010

„Навремето имах акаунт в Хановете, ама вече дори не си помня ника“. Ако възкликнете с тази реплика, имайте предвид, че сте загазили. Защото сега най-известната българска онлайн игра е наистина различна от онази, която геймърите вкусиха при създаването й. Веднага отидете на ясновидка, за да ви върне ника и паролата, и ако парите отидат нахалост, просто направете спешно нова регистрация, защото ще преоткриете едно цяло царство. То е така променено, че направо ще зяпнете в захлас, когато стъпите в неговия свят и без съмнение ще прекарате десетки безсънни нощи в безкрайни приключения.

Като същински владетел и ваша милост ще се сдобие със свой собствен замък. Той е може би една от най-важните постройки в играта, а нейното развитие е решаващо за изхода от голяма част от конфликтите, в които ще встъпите. За да създадете силна империя, трябва да боравите изключително внимателно и с ресурсите, идващи от постройки като златни и железни мини, дъскорезници и ферми. Същевременно не трябва да забравяте да облагородявате замъка си и с допълнителни сгради като конюшна, казарма, жилища, работилница, пазар, ковачница, лазарет и разбира се – защитна стена. Не е лесно да си владетел.

Що се отнася до вашия герой – тук откриваме приятен полъх на RPG елементи. Той качва нива и развива най-разнообразни умения като например лидерство – което увеличава морала на войските ви. Същевременно може да го превърнете във воин, стрелец, кавалерист, защитник, скаут, лечител и дори да го направите специалист във финансови дела, които увеличават приходите ви; да разбира повече от обсада; да има по-голям късмет и т.н. Трябва добре да обмисляте кое умение да изберете, защото често от това ще зависи цялото ви развитие. Лично според мен някои от тях са приоритетни и задължителни – например скаут – за да се придвижвате по-бързо, и финанси – за да не ядете постна пица ;). Самите умения се ъпгрейдват от ниво чирак, през напреднал, до майстор, като не е за пренебрегване, че можете и да си слагате аватар за персонификация.

Общо взето богатството на геймплея е запазено. Към него обаче откриваме редица нови опции като например юзър френдли навигация,свободата да чатите, нападате, определяте характеристиките си и прочее. Може би едн от най-яките допълнения в Хановете обаче са клановете. Посредством тях можете да се съюзявате както с реални приятели, така и с по-силни противници от играта, които да ви защитават и подпомагат с ресурси и пари. Когато сте в клан, е съвсем нормално да предложите династичен брак на друг играч, което е знак за добри взаимоотношения между вас, а това също така намалява пътните такси между двама ви, както и времето на всички походи с 15%.

Така лека полека стигаме и до битките, където всяка нация си има свои уникални бонуси – друг основен елемент от Хановете. Наличието на добре развита армия е може би най-съществената ви цел. Живеете в свят, в който опасности дебнат отвсякъде и във всеки един момент някой може да забие нож в гърба ви. Затова е добре постоянно да увеличавате и ъпгрейдвате воините си, въпреки че това ще ви лишава от безценните ресурси, необходими за вдигането на нови постройки. В крайна сметка обаче кому е нужно напълно развито царство, ако няма кой да го предпазва?

Така или иначе няма как никога да не претърпите крушение и точно тук е чарът на играта – дори и цялата ви войска да бъде унищожена, ще можете да продължите напред, създавайки отначало своите бойни редици. Войниците са различни предвид расата, която сте избрали. Радостното е, че понеже играем българска игра, ще можем и да си бъдем българи. А нашият велик водач, да е хан.

И сами виждате – невъзможно е да се опишат всички достойнства на играта в една статия. А те са много и интересните идеи дебнат от всеки ъгъл – например оборката е доста важен прийом за добиване на допълнителни ресурси и представлява нещо като легално мародерство – тоест събирането на ценностите, останали след битка.

Който е играл играта, знае колко велик е нейният чар. Не пропускайте възможността да владеете своето българско царство, където ви очакват много приятели и предизвикателства. А как лично аз се справям с нея и за новите ми приключения из вълнуващия й свят, ще научите съвсем скоро…

Автор: Свилен Енев