Сторидж: Бидон

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2010

В днешния забързан свят, все повече и повече устройства се борят за място около нашето бюро. Често се налага човек да събори някоя стена, за да намери място за всички принтери, джойстици, рутери, външни харддискове и всякакви други щуротии. За неподготвения потребител е лесно да се изгуби сред цялата тази джунгла от периферийни устройства и да забрави за наистина важните джаджи, които трябва да притежава. Затова позволете ми да ви представя една от най-важните периферии, с които трябва да се сдобиете възможно най-бързо – бидонът.

Тестваният от нас модел беше със сравнително стандартните размери от 50  х 20  х 125,6 cm (височина/радиус/обиколка). За съжаление, обемът му не беше посочен на кутията, така че трябваше да направим някои прости сметки, от които излиза, че вместимостта му е цели 0,0628 кубически метра, или почти 63 литра! Това го прави перфектен за съхраняване на всичките ви по-важни продукти (зеле, моркови и т.н.), като можете да сте спокойни за тяхната сигурност – устройството е изработено от висококачествена пластмаса, освен това на практика няма движещи се части, така че опасността от механичен проблем е пренебрежимо малка.

Уредът е издържан в стилно синьо с бял капак и стои доста ефектно до бюрото или на балкона, но има и модели в други разцветки. Джаджата трудно може да се определи като “преносима”, поради теглото си от почти 70 кг в пълно състояние (тази цифра, естествено, зависи от това с какво сте го напълнили). Инсталацията е изключително лесна – не ви трябват никакви кабели или драйвери. Малък проблем е захранването – въпреки, че не ви трябва електричество (всъщност е силно непрепоръчително да включвате въпросния уред в ел. мрежата), ще ви трябва поне 2-3 метра маркуч за вода, за да го напълните, ако не искате да го мъкнете от банята. Това също не се препоръчва, поради вече споменатите проблематики с теглото.

Боравенето с бидона също е елементарно. Трябва единствено да отворите горната конзола (позната също като “капак” сред лаиците), да ъплоуднете необходимото съдържание и да го затворите. Даунлоудът също е обидно лесен и става през специален куплунг (“чучур”), поради инженерни съображения разположен в долната част на корпуса. Внимавайте с тази част – понякога кранчето не работи особено плавно и е възможно да се стигне до “разливане” на сваляното съдържание. Това, разбира се, е поредният осъдителен маркетингов ход на компаниите – бидонопроизводители, които искат да ни накарат всяка година да си купуваме допълнителни части, с които да заменяме старите. По-големите хардуерни пакети (като вече споменатото зеле), за съжаление, ще трябва да извадите отгоре.

Въпреки няколкото дребни недостатъка, ние останахме доста приятно изненадани от възможностите, които предлага бидонът. Това е една солидна джаджа, която определено си тежи на мястото. Дори да си мислите, че нямате нужда от подобно нещо, замислете се и ще установите, че без него никоя сериозна РС конфигурация не е завършена. Имайки предвид сравнително ниската му цена, големият обем и завидното качество, горещо ви препоръчваме да се сдобиете с бидон още днес.

Автор: Пламен Димитров