Смарт ТВ: LG 42LA740S

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

С появата на смартфоните телефонът престана да бъде просто слушалка  и се превърна в средство за пълноценно дигитално общуване и забавление. В момента същата тенденция се наблюдава и при телевизорите, при все, че т.нар. умни телевизори все още не са толкова разпространени. Точно поради това LG очевидно е решена да прикове вниманието на практически всеки един почитател на мултимедийните забавления с това уникално предложение, което може да украси вашия хол.

Да кажем, че LG 42LA740S е само телевизор е все едно да наречем „Порше“ само автомобил. И все пак нека най-напред започнем с базовите характеристики, на които всеки един потребител обръща внимание, когато търси нов телевизор. Моделът е с 42-инчов IPS екран (106 см.) с LED подсветка и Full HD 1920х1080 резолюция както при 2D, така и при 3D образа.

Телевизорът е представител на новото поколение дизайн, при което рамката, заобикаляща екрана е изключително тънка – резултат от идеята за Cinema Screen дизайна. Поради това картината изпъква още повече, а целият телевизор изглежда като един наистина огромен дисплей. Въпреки че е цели 42 инча, телевизорът е дебел едва 34.5 мм. и изглежда изключително елегантно. Инсталацията на модела не е трудна като изключим стойката му, с която определено ще трябва да бъдете много внимателни, защото иначе рискувате да не осигурите необходимата стабилност. От друга страна самата стойка разполага с колелца, за да може безпроблемно да въртите екрана до определен ъгъл. Практическият резултат от това е, че получавате по-голяма гъвкавост при избора на място, където да разположите този гигант. Плюс това самият IPS панел позволява по-голям зрителен ъгъл за максимално удобство.

За да бъде „умен“, един телевизор задължително трябва да има непрекъсната връзка с интернет. Тук тя се осъществява чрез вграден WiFi модем, благодарение на който може да се свържете директно с вашия домашен рутер. Пак по безжичната връзка може да стриймвате различно мултимедийно съдържание от NAS устройство директно през телевизора. Моделът поддържа както DLNA, така и NFC стандарта, така че ако притежавате смартфон или таблет с тези характеристики може да осъществите директна безжична връзка. Ако пък смартфонът ви не разполага с тези стандарти, но искате да осъществите симбиозата между телевизор и телефон, това може да стане благодарение на поддръжката на MHL  (Mobile HD link). С помощта на MHL кабел може отново да свържете телефона и да извадите неговото съдържание на огромния екран като успоредно с това смартфонът дори се зарежда. Смартфонът може да се използва и като мишка, с която да браузвате в интернет.  Вграденият браузер е доста добър и дори поддържа Flash и HTML5, което на практика превръща телевизора в пълноценен компютър.

LG Cloud е инициативата на южнокорейската компания в областта на облачните технологии за крайните потребители. Тя действа на добре познат принцип и позволява отдалечен достъп до ваше съдържание (снимки, филми, музика и документи).  За да я активирате трябва да свалите приложението LG Cloud TV направо от телевизора. Поддържаните аудио формати са mp3, wma, wav, mp4, wmv, asf, swf и wvm, а видео форматите са mp4, mkv, asf, wmv, ts, avi и Flash 10.

Интерфейсът за свързване с кабел покрива практически всяка една възможна опция – телевизорът разполага с три USB 2.0 порта, три HDMI 1.4 порта за домашната гейм конзола или HD плейър, един 3.5-милиметров изход за слушалки, SCART, компонентен изход и LAN порт за жична връзка с интернет.

По една или друга причина 3D картината все още не е толкова популярна в домашни условия, но снабдени с подходящ телевизор няма причина да не се насладите на триизмерните образи у дома. LG 42LA740S поддържа като реално 3D, така и конвертиране на 2D картина в 3D. Естествено по-добре ще бъде да възпроизвеждате реално 3D съдържание, каквото за съжаление все още не се намира толкова често, отколкото да конвертирате стандартна картина, но като цяло 3D образът е добър и не страда от типичното за по-ниския клас 3D телевизори примигване. В комплекта ще откриете общо 4 чифта 3D очила. Те са много леки, не се нуждаят от батерии и не изморяват очите и главата дори след продължително носене. Специално внимание заслужава един от чифтовете, който  е т.нар. Dual Play очила. Те позволяват на двама играчи, играещи на ко-оп или split-screen режим – а при 42-инчов диагонал има достатъчно място и за двете – да виждат екрана от съответната перспектива. Ако притежавате PlayStation 3 директно може да се възползвате от хитови игри в 3D версия като Call of Duty: Black Ops, Killzone 3, Gran Turismo 5 и MotorStorm Aplocalypse. В допълнение към безупречната картина LG 42LA740S разполага с вградена аудио система тип 2.1 със субуфер.

За целите на настоящия тест телевизорът бе свързан към конзола PlayStation 3 с два от ексклузивите, поддържащи триизмерен образ – Killzone 3 и MotorStrom Apocalypse. Както шутърът на Guerilla, така и рейсърът на Evolution имат 3D визия по подразбиране, опцията за която се активира автоматично, когато софтуерът засече телевизор със съответния капацитет. 3D образът на телевизора изглежда изключително добре и дори продължителна сесия не доведе до уморяване на очите. За разлика от портативната 3DS, която играчите държат доста близко пред очите си и това води до натрупваща се умора в зрението, удобството да гледаш широкия 42 инча дисплей осигурява и нужния зрителен комфорт. Очилата също не изморяват и позволяват относително широк зрителен ъгъл, при който сетивата регистрират триизмерния образ. Както при филмите, така и при игрите ефектът от дълбочината на кадъра зависи до голяма степен от комбинацията качество на 3D продукта и качество на екрана. В случая и двете страни са на високо ниво поради което функцията наиситна създава подсилващо атмосферата усещане, а не е просто бързо забравяща се опция.   

Човек би очаквал, че телевизор с толкова много функции ще се управлява от огромно дистанционно, пълно с бутони и сложни опции. За щастие дизайнерите на LG са подходили изключително практично и са създали едно минималистично дистанционно управление, което не случайно носи името Magic Remote. На външен вид то изглежда като аксесоар от научнофантастичен филм, а фактът че може да управлявате вашия телевизор и с гласови команди и жестове само засилва това впечатление.  И едното, и другото само по себе си не е нов подход, но начинът, по който този тип управление е приложено тук определено е ефективен. Практически всяко едно действие – от смяна на канала през усилване на звука та чак до избор на източника на сигнал – може да стане с прости жестове. По всяка вероятност повечето потребители биха използвали по-традиционно управление – в случая това става като използвате дистанционното като показалка, за да посочвате и избирате желаните опции направо от екрана – но моушън и гласовият контрол присъстват, ако ги искате.

Всичко изброено дотук е само върхът на айсберга, защото LG 42LA740S е изключително богат на функции – от забавни 3D игри за цялото семейство, които може да играете директно с Magic Remote през опцията за записване на ТВ програми до собствената платформа LG 3D World, където триизмерните филми, спортни предавания  и клипове се увеличават непрекъснато. Тяхното изчерпателно изброяване е не само трудно, но и ненужно, тъй като този умен телевизор може да продължи да ви изненадва дори седмици след покупката му. LG 42LA740S не е просто телевизор, той е истинска мултимедийна вселена, която идва да покаже колко напред сме стигнали с внедряването на безжичните и мобилните технологии в нашия живот.

Автор: Филип Станиславов