Смартфон: Samsung Epic 4G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 окт. 2010

Без съмнение най-популярната и качествена линия мобилни телефони с Android в момента е Galaxy S на Samsung. За това говорят и сухите цифри – до момента южнокорейската компания е успяла да продаде над 5 милиона от Galaxy S телефоните си. Сега на дневен ред идва най-новият член на това семейство, Samsung Epic 4G Android Smartphone.

Както подобава на всеки нов модел от дадена линия, той трябва да носи нещо наистина различно. В случая с Epic 4G имаме не една, а цели две нови характеристики: плъзгаща се настрани клавиатура и 4G способности.

Естествено, най-голям интерес предизвиква наличието на 4G, който в случая използва WiMAX или Worldwide Interoperability for Microwave Access технологията, която, поне на теория, има капацитет от 40 Mbps. Това обаче е нож с две остриета за обикновения потребител, тъй като местата и страните, където може да ползвате подобна услуга, са силно ограничени. За територията на САЩ провайдер е 4G мрежата на Sprint, в която според компанията средната даунлоуд скорост е межуд 3 и 6 Mbps, а върховите постижения са над 10 Mbps. Разбира се, ако живеете в по-голямата част от света, където няма WiMAX покритие, просто няма да може да се възползвате от тази услуга. И ако си мислите, че България е една от малкото забравени от Бога страни, не се разочаровайте прибързано, защото такова покритие няма дори в Ню Йорк.

Втората нова характеристика – плъзгащата се клавиатура – също е двусмислена. В сравнение с много от днешните мобилни телефони, включително и останалите Galaxy S модели, Epic 4G изглежда по-тежък и неудобен. Нито дебелината, нито теглото на апарата подсказват за лек и удобен дизайн, но това е необходимата жертва, която компанията е трябвало да направи, за да включи истинска плъзгаща се настрани QWERTTY клавиатура.  

От дясната страна на телефона ще откриете бутоните за включване и за активиране на камерата. Самата камера е 5 мегапиксела (2560×1920), разполага с LED светкавица и външен говорител за по-добро качество на звука при клиповете. През вградения плейър може да гледате видео (MPEG4, AAC, AAC+, H.263, H.264) и аудио (mp3, AAC, MIDI, WMA, XMF) файлове. От ляво е бутона за регулиране на звука, а отгоре е изхода за слушалки и за Micro USB. На гърба на телефона пък е мястото за microSD картата.

Процесорът е 1GHz Cortex A8 Hummingburd и работи с помощта на системна памет от 512 MB. За да задоволите нуждата си от повече пространство, може да използвате слота за карта, който позволява до 16GB през microSD.

Дисплеят е чувствителен на допир 4-инчов Super-AMOLED и ако кажем, че изглежда страхотно, просто няма да сме честни. Той е много ярък, вижда се лесно, дори когато сте на открито и осветено място (но не и при директна слънчева светлина), и разполага с резолюция от 480х800.

„Виновникът” за обемния апарат, QWERTY клавиатурата, е изключително удобна за употреба и самите й бутони са разположени на достатъчно голямо разстояние, така че да позволяват да работите с тях дори, ако имате твърде големи пръсти.

Колкото до приложенията в телефона, те са достатъчно, за да задоволят почти всеки потребител. Epic 4G разполага със собствени версии за Facebook, MySpace и Twitter, както и особено полезната Program Monitor, която следи активните процеси и помага за оптимизацията на процесора. Свързването става посредством Wireless 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, DLNA и вече споменатото MicroUSB.

Няма съмнение, че Epic 4G е един от най-добрите телефони от 4G поколението, които може да откриете на пазара. Липсата на достатъчно 4G покритие е обективен проблем, но неговото разрастване е въпрос на малко повече време. Освен че най-вероятно е малко по-тежък от досегашния ви апарат, неговите предимства многократно надвишават малкото недостатъци.

Автор: Филип Станиславов