Смартфон: Nokia N78

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 авг. 2008

Nokia стартира в началото на тази година подмяна на всички смартфони от N серията си с нови модели. Първи бяха Nokia N81 и N82 – истински ъпгрейд спрямо предшествениците им, сега идва ред на N7x серията. В случая с Nokia N78 финландската компания се е развихрила и вместо леко подобрен, бюджетен смартфон, N78 успява да надскочат дори по-сериозните осемдесетици. Телефонът е с гигантски 2.8 инчов дисплей и двойно повече памет от предшественика си и поддържа gsm мрежи от 3.5 G поколение. Присъстват всички съвременни опции за свръзка извън мобилната мрежа – Wi-Fi, Bluetooth, Infrared и GPS. Това е първият N7x телефон с модем за безжичен интернет, и то доста силен в сравнение с инсталираните в Nokia N80 и N95.

Другата изненада, която крие телефонът, е дизайнът му. Nokia използва Navi Wheel технологията – така всички менюта могат да бъдат управлявани с нежно приплъзване на палеца по ръба на централния бутон. Останалите стандартни бутони – функционалните, тези за приемане/отказ на разговор, достъп до менютата и триене са скрити под клавиатурния панел. Цифрите, разположени на три супер тънки лентички, първоначално ме изпълниха със скептицизъм (имам големи палци). След написването на един мейл обаче бях искрено удивен колко удобно и бързо се пише на тях и как след това не остава чувство, че котка ти е ръфала върха на пръста. Единственият недостатък е, че десният функционален бутон и този за излизане от менютата са близо един до друг и не винаги е възможно да се нацели правилният.

От пазарна гледна точка, премиерата на Nokia N78 донесе още един сюрприз – телефонът се позиционира като цена дори над N82, правещ го лидерския модел на компанията до появата на N96.
PS. Гласовата GPS навигация и трите безплатни месеца за употребата им са голяма гъзария!

Автор: Георги Панайотов