Смартфон: HTC HD3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 сеп. 2010

Освен ако не се казва iPhone, доста рядко се случва за мобилен телефон да предизвика толкова много хайп. Но HTC HD3 успя да направи точно това – от началото на годината това истинско бижу, което напълно размива понятието за телефон, се радва на страхотен интерес от наблюдатели, потребители и ценители. Като се има предвид, че тайванската компания ревниво пазеше точните характеристики на шедьовъра си, не е чудно, че той бе един от най-обсъжданите модели в последно време.

Днес датата на излизане на HTC HD3 изглежда доста по-близко и разполагаме с много повече информация за него. По-голямата част от нея е потвърдена, но някои неща продължават да бъдат в сферата на предположенията. Още откакто стана ясно, че HD2 няма да получи ъпдейт, погледите  и очакванията на публиката се насочиха към неговия наследник. Първоначално той бе известен само с кодово наименование 6HTHD7XM, след което стана ясно, че името му просто ще носи цифрата 3 в себе си. Между другото, най-новите слухове в това отношение дори твърдят, че HD3 няма да остане крайното наименование на модела. Възможно е той да се казва HD7, като седмицата в заглавието е в чест на използваната от телефона мобилна версия на операционната система Windows 7.

Доста неизвестни, при това само в името на модела. Нека обаче видим какво се знае за неговите характеристики. Освен че ще върви под Windows Phone 7, телефонът ще разполага с 4.5 инчов HD AMOLED (органичен светлоотделящ диод с активна матрица) екран. Подобни екрани имат множество предимства спрямо традиционните LCD дисплеи, сред които са по-широкия зрителен ъгъл, по-бързата реакция, яркостта и цялостната издръжливост на материята. Конкретно екранът на HD3 ще поддържа резолюция от 1200х800 пиксела.

HTC HD3ще се задвижва с помощта на двуядрен процесор Snapdragon на Qualcomm с честота 1.5 GHz. Оперативната RAM памет е 1 GB, което е съвсем достатъчно за ежедневните нужди на повечето потребители. Вградената памет на телефона е 16 GB, което само по себе си е солиден капацитет, но за желаещите да я увеличат е предвиден слот за SD карта, който поддържа още 32 GB. Апаратът е снабден и с HDMI и USB изходи за свързване с различни устройства.

Според информацията HTC HD3 разполага с 8 мегапикселна HD камера, която снима в стандарт 720р. Към нея трябва да прибавим не една, а две LED светкавици и втора камера на предния панел, предназначена за видео разговори.

Що се отнася до мрежовата връзка, телефонът има както Bluetooth и wi-fi, така и поддръжка на 3G и 4G стандартите.

Освен че разполага с отлични хардуерни характеристики, HD3 безспорно впечатлява и с много сполучлив дизайн. Целият му капацитет е вместен в стилен корпус с дебелина едва 10 мм. Апаратът е широк 65 мм, а висок – 115 мм.

Както характеристиките на телефона, така и неговата премиера все още е забулена в мистерия. Буквално преди дни в интернет се появи информация, съгласно която HD3 ще направи световния си дебют още на 15 септември в Австралия. Сведенията за това бяха приписвани на анонимни източници, близки до HTC. Същевременно обаче един китайски сайт разкри, че се е добрал до маркетинговите планове на компанията, съгласно които телефонът ще се появи на пазара през ноември. Независимо кое от тези твърдения е вярно, очевидно е, че този път от HTC са подготвили нещо наистина впечатляващо. А не е изключено да видим и още някоя изненада, която компанията е успяла някакси да запази за премиерата.

Автор: Филип Станиславов