Смартфон: GSmart I350

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 апр. 2009

За разлика от повечето хардуерни фирми Gigabyte винаги са показвали гъвкавост и стремеж към разширяване на бренд портфолиото си. Започнали като компания за производство на “суров мат’рял”, сега те предлагат широка гама от продукти, сред които от година и половина присъстват и смартфоните.

GSmart I350 е доста любопитна handheld джаджа. Сухите факти ни казват, че процесорното му сърце тупти с около 500 мегахерца, а оперативната му памет е 64 мегабайта. За разлика от мултимедийните смартфони на Nokia или LG да речем, той е екипиран не със Symbian OS, а с Windows Mobile (в случая е адски добър). Поддържа всички 2G мрежови стандарти, а за интернет маниаците има опциийка за 3G и Wi-Fi браузинг. Капацитетът на паметта му е 256 MB, но разполага със слот за масовите и страшно евтини (4GB са ~20 лв.) карти. В този ред на мисли – ако смятате да го зареждате с “тежки” програми и игри, то е добре да инвестирате малко повече пари в бърза флаш памет. Можете да я намерите във всеки специализиран магазин за фото техника.

Дизайнът на телефона е адски изчистен, в класическо черно и с елегантно заоблени ръбове. На предния панел има D-Pad и четири функционални бутона, с които бързичко да приемате/отказвате обаждания и да оперирате с плейъра и основните функции на телефона. За по-сериозно разцъкване се използва стилусът и тъч-скрийнът. Той е 2.6 инчов с впечатляващата резолюция от 480 x 640 пиксела, което е нож с две остриета. От една страна всички картинки, клипове и приложения изглеждат стряскащо красиво на него. От друга страна, всички бутони са миниатюрни, а писането на QWERTY клавиатура, в която всеки клавиш е 1.5 на 1.5 милиметра, е изпитание за ловкостта и нервите ви.

Като функционалност и стабилност, GSmart I350 надхвърли всичките ми очаквания. Предварително бях скептично настроен заради сравнителното ниското количество RAM. Очаквах телефонът да забие в момента, в който го натоваря с няколко приложения наведнъж – тест, който дори топ смартфонът на Nokia Н96 не успя да преодолее. След активирането на GPS-a, отварянето на няколко Интернет страници (реални, не оптимизирани за хендхелд), пускането на плейъра, 1 PDF, 1 Word файл и 1 Flash филмче обаче телефонът си бачкаше като пушка, без забавяне в която и да е от програмите и без лаг при прескачането от една в друга.

GSmart I350 е сериозен телефон, за сериозни хора. Последният билд на Windows Mobile ме изненада повече от приятно, а и не мисля, че е нужно да споменавам, че е първото мобилно OS, което се синхронизира толкова добре с OS-то на компютъра ви. Освен това предлага достатъчно гъвкавост, за да превърнете GSmart I350 и в система за забавление.

Автор: Георги Панайотов