Смартфон: Gigabyte GSmart S1200

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 окт. 2009

Смартфонът отдавна не е лукс. Изкушението да носиш в джоба си компютър с операционна система и достатъчно приложения, които позволяват да отвориш най-важните си файлове по всяко време, завладя хората и цените на тези устройства бавно, но сигурно, тръгнаха надолу.

Един елегантен нов смартфон, който отскоро е на пазара, е Gigabyte GSmart S1200. Всъщност още на пръв поглед прави впечатление, че това е изключително компактен телефон, а за да бъдем конкретни – той е един от най-тънките представители на този клас. Размерите му са 106 x 52 x 11.4 mm, а теглото 102,5 грама. 3,1-инчовият TFT дисплей е приятно лъскав и както можете да предположите, е чувствителен на допир. От него се управляват почти всички функции на телефона.

Въпреки изкушението да започнете да работите по него с пръсти, по-добре използвайте двата включени в комплекта стилуса. Ако не за друго, то с тях ще ви бъде далеч по-удобно да нацелвате малките икони. По корпуса има само 3 бутона – два сензорни „Call” и “End”, които са почти незабележими в двата ъгъла в долната част на панела. Третият бутон е в центъра, а функцията му е да отваря основното меню и да потвърждава избраните опции на екрана. Един от недостатъците на иначе богатия комплект, с който идва телефонът, е, че не включва никакъв защитен екран или поне калъфче, с което да опазите S1200 от драскотини и петна. Добре е да сте подготвени затова предварително, иначе ще се наслаждавате на лъскавия панел много кратко. На страничния ръб има хромирана рамка, напомняща за iPhone или HTC Touch Diamond 2. Задната част на корпуса пък не е особено забележителна – направена е от черна пластмаса, която има предимството, че не се плъзга в ръката и по нея не остават петна.

На гърба ще намерите и 3-мегапикселовата камера. Наистина това не е най-добрата камера, инсталирана някога на телефон, особено ако имаме предвид, че не разполага с никаква светкавица, но да не забравяме, че камерафоните са отделен клас. Едно от най-важните неща за всеки смартфон е свързаността. GSmart S1200 разполага с Bluetooth, WiFi и GPS. Направи ни впечатление, че WiFi адаптерът определено е със собствен характер и в някои случаи отказва да работи без каквато и да било видима причина. При нас телефонът дойде с операционна система Windows Mobile 6.1, която моментално започна да тегли ъпдейт за версия 6.5. Процесът обаче протече изключително бавно. Тъй като от Gigabyte твърдят, че телефонът ще се разпространява и с новата операционна система, преди да го купите се поинтересувайте дали сте уцелили такава бройка. Ще ви спести много ядове за ъпдейтването, а пък и Windows Mobile 6.5 е доста по-добър от предшествениците си.

Едно от най-забележимите неща в софтуера на телефона е наличието на различни flash-базирани интерфейси. Можете да изберете между следните варианти – Live Nature, Smart Zone, Meng-Landscape, Meng-People, Meng-Folk и Chinese Painting. Освен различна картинка на основния дисплей, интерфейсите предлагат и различни функционалности и подредби на менютата. Live Nature например променя картинката си според времето, а Smart Zone има 8 подекрана, на които са разпределени различните функции.

Както при всеки смартфон, батерията неминуемо ще ви създаде проблеми. Тя има живот 150 часа в режим на изчакване и едва 4 часа при разговор. Ясно е, че повечето ток отива за захранване на дисплея, което означава, че няма да можете да сърфирате в Интернет постоянно. И все пак как да устоиш, когато го видиш в ръката си?

Автор: Ивайло Йошков