Смартфон: Gigabyte GSmart 1205

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 апр. 2010

Времето, в което мобилният телефон се считаше само за „слушалка”, която осигурява елементарна връзка между двама души, вече е отдавна в миналото. Днес всеки един потребител, който е поне малко технически грамотен, се нуждае от функционален апарат, който да му осигурява достъп до интернет и имейл акаунта, мултимедийни опции и същевременно – да се отличава с елегантен дизайн. Ако сте сред тези хора, може да се заинтересувате от най-новото предложение на Gigabye, наречено  GSmart S1205.

Телефонът е снабден с повечето екстри, от които вероятно може да имате нужда. Преди всичко трябва да отбележим, че поддържа 2 SIM карти, което е отлично решение, ако ползвате някой изгоден абонаментен план към ограничен кръг потребители или пък просто искате да разполагате с два номера едновременно, така че да отсеете позвъняванията. Слотовете за двете карти са разположени в горната част на гърба на телефона и позволяват бърза смяна, без изобщо да вадите батерията.

Екранът е достатъчно голям – 3.2 инча – и е чувствителен на допир. Той е резистивен, има 65 хиляди цвята и резолюция от 240х400 пиксела. Навигацията в менютата е лесна и удобна, а самият екран реагира адекватно на докосването със стилус, така че не е нужно да натискате твърде силно. Прави впечатление е, че някои дизайнерски решения като управлението на менюто и отключването на телефона са взети назаем от iPhone, но това е разбираемо предвид успеха на джаджата на Apple.

Сърцето на този смартфон е операционната система Windows Mobile 6.5 Professional, захранвана от MediaTek MT6516 процесор на 416 MHz, която ви осигурява разнообразие от функции. Вътрешната памет на GSmart S1205 е 256 MB ROM и 128 MB RAM, а с помощта на microSD карта може да увеличите общата вместимост на апарата до впечатляващите 16 GB. По-интересна е възможността да разглеждате документи от популярните Word, Excel, PowerPoint и PDF формати чрез Pocket Office – незаменимо удобство за хората, които работят често с електронна поща и получават през нея файлове.

Телефонът разполага с най-различни стандарти за връзка – Wi-fi 802.11 b/g, GPRS Class 12, EDGE Class 10, както и традиционните Bluetooth и USB 2.0. От тях най-полезна и използвана в ежедневието е възможността за безжично свързване с Wi-Fi мрежи. В това отношение GSmart S1205 се държи много добре и бързо открива и се свързва към наличните мрежи. Браузването в интернет става чрез Internet Explorer.

Мултимедийните характеристики включват FM радио с RDS функция, mp3 и wav плейър, както и 3-мегапикселова камера, която прави снимки с максимална резолюция от 2048 х 1536 пиксела и записва видео клипове. Тя не е особено мощна по последните стандарти, но е достатъчно добра за по-непретенциозните.  За да не се притеснявате, че непрекъснатото използване на различните функции на телефона ще изтощят бързо батерията, трябва да знаете, че тя издържа до 4 часа разговори или около 6 дни в режим на готовност.

За функциите си GSmart S1205 има доста приемливи размери – 110х55х13 мм – и тежи само 114 грама. Съчетанието на опции като безжичен интернет достъп и отваряне на офис формати го прави подходящ за широк кръг потребители – от младежи до бизнесмени. Свидетелство за това е и фактът, че първата партида от този модел у нас вече се изчерпа, но в началото на месец май се очакват нови попълнения.

Автор: Филип Станиславов