Смартфон: Apple iPhone 3G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Едно от най-известните отрочета на Apple, смартфонът iPhone, най-накрая се появи официално и на българския пазар. Обичан и мразен, превъзнасян заради отличните си качества и наричан “Jesus phone” заради маниакално верните си фенове, iPhone определя стандартите при тъчскрийн телефоните от две години насам. Всяка фирма иска да е като Apple и всяка се стреми да изкара на пазара iPhone убиец. Представяли сме ви няколко такива претендента. Сега дойде моментът да разгледаме по-отблизо Царя на мобилните комуникации и да установим дали наистина отговаря на очакванията ни. Или цялата дандания около него е шум за нищо.

На външен вид iPhone е една адски добре изглеждаща джаджа. Той на практика зададе стандарта за това каква трябва да е външността на един съвременен телефон, така че със сигурност ще привлече погледите на околните. Както и най-първите автомобили на Форд, можете да си изберете iPhone в какъвто цвят искате, стига да е черен. Това е единственият цвят, който се предлага у нас в момента, иначе го има и в бяло. Задната част е леко издута и заменя стария плосък метален гръб на 2G модела. Изглежда добре, държи се удобно, а и не трябва да се притеснявате от надрасквания или счупвания (поне случайни) – конструкцията е доста стабилна. Тежи 133 грама, с 2 по-малко от оригиналния модел. Останалите размери са същите – 115х62х12 мм. Звукът при разговори е добър, но не бих давал крайни оценки дали е най-качественото на пазара.

Основният плюс на iPhone e неговият чувствителен на допир екран. С големина от 3,5 инча в диагонал и разделителна способност от 480х320, това е един от най-големите екрани на телефони, на които съм попадал, и определено е най-добрият. Качеството на дисплея е перфектно – iPhone ще реагира мигновено на натисканията ви и много рядко ще бърка какво точно сте искали да изберете. Каквото и да се каже, все ще е малко – това е най-добрият дисплей на пазара. Менютата са лесни и удобни за навигация. Важна част от работата с телефона е multitouch технологията, която ви дава възможност да използвате повече от един пръст при допир, най-често за zoom на снимки или интернет страници.

Друга червена точка са интернет-възможностите на iPhone. Той е оборудван със Safari, собственият браузър на Apple, който също е един от най-добрите съществуващи мобилни браузъри. Страниците се зареждат бързо и се четат лесно. Например тази на PC Mania се отвори без проблеми. За съжаление не се поддържа flash, така че забравете за всякакви базирани на него елементи. Освен обикновени страници, можете да гледате филмчета от YouTube – тази функция дори е сложена в основното меню. Там ще намерите също Gmaps, картите на Google, като можете дори да си планирате пътя. Липсата на гласова навигация прави това непрактично за използване в кола, но пеша със сигурност може да замени всяка хартиена карта. Тук от полза са A-GPS, или Assisted GPS възможностите на 3G модела (отсъстващи в оригинала), които освен сателит, използват и близките сигнални кули на мобилния оператор, за да определят къде точно се намирате. Разбира се, можете да изпращате e-mail-и директно от телефона, като QWERTY клавиатурата е удобна и лесна за употреба. За съжаление не може да се завърти в landscape режим, което е странно, при положение че това е възможно в Safari. Можете също да разглеждате – но не и да променяте – MS Office документи.

Едно от най-сериозните нововъведения в 3G модела е Apple Application Store – онлайн магазин, допълнение към iTunes, от който имате възможност да изтегляте различни игри и програмки за своя телефон. Някои са платени, но има и доста безплатни. Както обаче вероятно се досещате, милата ни България не съществува в този магазин и ще се наложи да пазарувате от другаде. iTunes също присъства, като телефонът може да се използва и като музикален плейър. Батерията държи колкото и при стария модел, което е изненадващо при наличието на повече функции.

Идва ред и на минусите, които, за съжаление на многобройните Apple-маниаци, съвсем не са малко. Първо, iPhone е крепост – той е абсолютно заключен и няма да имате достъп до файловата му система. С него се работи изключително и само през iTunes – всички песни, които възнамерявате да си качите, трябва да са закупени оттам, всички програмки – от App Store и така нататък. Дори за да го ползвате трябва да го активирате през интернет. Разбира се, не е тайна, че има няколко начина за “отключване” на телефона – процес, известен като jailbreak. Чрез него ще имате възможност да качвате каквото си искате. Той обаче е малко или много ъндърграунд, така че няма да го обсъждаме тук.

Непробиваемата фасада на iPhone е и хардуерна – единственото, което можете да разглобите от него, е слотът за SIM картата. Нямате възможност да отваряте друго, без да нарушите гаранцията – дори батерията може да бъде сменена единствено и само в одобрен от Apple сервиз. Познайте също кой е единственият производител на батерии…

Въпреки 3G функционалността си, смартфонът няма предна камера за видеоразговори. Задната пък е същата, като в стария модел – 2 МР, без светкавица, стабилизатор, автофокус или оптично приближаване. Добра е, но е доста назад от съвременните стандарти. Най-големият й минус е, че не може да записва видео, а прави само снимки.

Друг пропуснат 3G елемент е възможността за изпращане на MMS. Много от вас ще кажат “ама и без това никой не използва MMS”. Може и да е така, но това е стандарт в индустрията, а стандартите трябва да се спазват, не да се пренебрегват избирателно. Няма и радио, като същият аргумент може да се приложи и тук – за какво ни е, след като можем да слушаме музиката, която сами сме избрали. Аз пък харесвам радиото.

Като заговорихме за песни, капацитетът на телефона е 8 или 16 GB, като няма слот за memory карта. Все пак мястото би трябвало да ви стигне за всякаква употреба. Липсват и още няколко стандартни за повечето high-end смартфони функции, като например copy/paste, но се очаква те да се появят в бъдещата версия на операционната система – iPhone OS3. За нея ще си говорим някой друг път.

В края на краищата струва ли си човек да се сдобие с iPhone? Не мога да дам еднозначен отговор. Телефонът има много положителни страни, които го заковават като първенец в своя клас – дисплеят и браузърът са две от тях. Същевременно обаче като функционалност той доста изостава от основните си съперници, като последните модели на Nokia и LG, с липсата на стандартни неща като MMS, радио и добра камера. Пак казвам, не е от значение дали много хора ги ползват или не, важно е да ги има. Неговата тотална барикадираност също е неприятен момент, защото в един момент излиза, че дори не можеш да кихнеш, без да нарушиш някоя точка от споразумението си с Apple. Имайте предвид, че и цената му е сравнително висока. Но в крайна сметка iPhone предполага определен стил – пиене на кафе в Starbucks, артистична натура и такива неща, при който наличието на върхови технологии е на второ място. Дали това е вашият стил – решете сами.

Пламен Димитров

Автор: Пламен Димитров, Георги Панайотов