Слушалки: TEAC HP-2-R

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 апр. 2010

Какво са слушалките? Те са основно две неща – инструмент, с който да се откъснеш от околния свят и да се вглъбиш в играта/филма/албума, които са ти на ума в момента, както и средство да се предпазиш от мрънкането на околните, когато заниманията ти са прекалено шумни. В днешно време правят звуците от накълцване на зомби с моторна резачка прекалено реалистични, да му се не види.

Разбира се, перфектният вариант е да имате някое истинско върхово достижение на съвременната техника, което може да се обозначи като “слушалки” само поради липсата на дума, която да включва всички необходими суперлативи в себе си. Но дори да сте горд притежател на нещо такова, сигурни ли сте, че бихте го ползвали през цялото време? Бихте ли рискували по-фините му части да се сблъскат (понякога – буквално) със суровата природа? Или да го изпуснете в някое поточе например? Според мен отговорът е не. За такива случаи ви трябва нещо по-… опростено.

Моделът HP-2 на ТЕАС е пример за слушалки, предназначени за средния потребител. Те са евтини, но не чак толкова, че да са некачествени. Също така са удобни, но уви, не дотам, че присъствието им почти да не се усеща. В крайна сметка, получаваш това, за което си си платил.

Дори на външен вид НР-2 не са нещо кой знае какво – изцяло черни, с един микрофон от лявата част. Той е достатъчно гъвкав, за да се огъне под произволна форма и да застане пред устата ви. Не намеквам, че някои хора имат лице като картина на Пикасо, но просто питам – можем ли да отхвърлим подобна възможност? Самите слушалки са със средностатистическите технически характеристики за подобен вид устройства – вградени говорители: 40 мм, честотен диапазон: 20 – 20. 000 Hz, чувствителност: 105 dB SPL, импенданс: 32 Ohm. Копчето за звука е закачено на кабела.

Може да се питате “защо да си купувам такива слушалки” и моят отговор ще е – защо не? Всеки има нужда от backup за всяка от системите, свързани към РС-то, а и както вече отбелязах, тези слушалки са някак си… заменими. Това ги прави отличен избор  ако често пътувате, или, като мен, често си удряте главата в стената без причина.

Автор: Пламен Димитров