Слушалки: SteelSeries Spectrum 5XB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 апр. 2011

Компанията SteelSeries, която по принцип е известна с висококачествената си РС периферия, направи първия си опит за навлизане в конзолното пространство. Това става чрез комплекта Spectrum 5XB Gaming Headset, предназначен преди всичко за притежателите на ХВОХ360. Всеки, който някога е играл в Live, знае колко неудобни са слушалките, които Microsoft предлага с конзолата. Геймъри с дългогодишен стаж са сменяли по половин дузина от тези слушалки, които действително са доста евтини, но качеството им отговаря на цената. Официалният безжичен хедсет на Microsoft е по-удобен, но проблемът при него е, че батерията има навика да свършва в най-неподходящия момент. Това, от което потребителите на ХВОХ360 се нуждаят са солидни слушалки с високо качество на звука и изработката, които да имат дълъг живот.
 
Spectrum 5XB изглежда т способни да отговорят именно на тези нужди. Слушалките са издържани в черно и зелено, като стилът им напълно пасва на дизайна на конзолата. Те са предимно черни с тънка зелена ивица по краищата на чашките. От външната им страна в същия зелен цвят е отпечатано и логото на SteelSeries. Самите чашки са доста големи, уплътнени с пяна и прилепват максимално удобно на ушите ви. Свързващата ги рамка също е много стабилна и не натоварва главата по никакъв начин. От лявата слушалка излиза подвижен микрофон, който може да изваждате, нагласяте и прибирате според моментното ви желание. Освен това целият комплект може да се разглоби на три отделни части, така че лесно да го поберете в чанта или раница. Щеше да е по-добре, ако в комплекта влизаше и някаква малка торбичка за пренасяне, но такава няма.

Тъй като комплектът може да се ползва както за ХВОХ360, така и за РС, свързването става двустранно/ от една страна имате два 3.5-милиметрови жака за стерео звук и микрофон, а от друга чрез RCA и USB кабел към конзолата. Обикновено всички настройки на слушалките приключват с включването им в системата. При 5XB обаче трябва да предвидите и т.нар. AudioMixer – портативно допълнително устройство, което се включва към геймпада и всъщност дава главните предимства на комплекта. От всяка страна на джаджата има по два бутона за звука – един за озвучението от самата игра и един за гласовите от чата. Отпред се намира бутон, с който може да включвате и изключвате микрофона според това дали играете в екип или самостоятелно, а отзад е копчето за включване на LiveMixer. Когато е активна, въпросната функция автоматично наглася силата на звуците от играта, така че да чувате максимално добре партньорите си. LiveMixer действа страхотно и е незаменима при отборни онлайн мачове. Когато например играете на Black Ops или Reach, геймплеят неминуемо е съпроводен с доста експлозии. LiveMixer регистрира всяка ваша дума и намалява звука от играта, за да позволи комуникацията с отбора ви. Ако не говорите, игровите ефекти са приоритетни.

В допълнение микрофонът, който използвате за чат, не улавя страничните шумове в стаята. На практика това означава, че може едновременно да играете онлайн и да слушате любимия си албум през уредбата; едното няма да попречи на другото. Качеството на звука е много високо, а изолацията осигурява оптимални условия за мултиплейър съревнования.

Разбира се, 5XB може да се използват и като обикновени слушалки за РС. Проведените разговори с тях в Skype са напълно задоволителни, но честно казано, подобно нещо изглежда малко като разхищение и прахосване на възможностите на модела. Освен това кабелът на слушалките не е особено дълъг и ако кутията ви е разположена на по-труднодостъпно място, може да имате проблем с включването им. SteelSeries Spectrum 5XB е предназначен за точно определена пазарна ниша – сериозните ХВОХ360 геймъри, които не са склонни на компромиси с онлайн представянето си.

Автор: Филип Станиславов