Слушалки: Sony Bluetooth DR-BT101

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2010

Слушалките с Bluetooth технология не са новост на пазара, нещо повече – такива модели има от почти десетилетие. Проблемът при тях бе, че до един момент капацитетът на безжичния стандарт бе достатъчен, само за да захранва стандартното аудио качество на телефонните разговори, което е крайно неудовлетворяващо за всеки музикален ценител. С поредицата си безжични слушалки Sony се опитват да се наложат в тази бързоразвиваща се ниша.

На външен вид моделът DR-BT101, който е снабден и с микрофон, изглежда впечатляващо, но и леко по-обемен, отколкото традиционните слушалки. Опасенията обаче се разсейват, когато вземете комплекта в ръце. Личи си, че дизайнерите на Sony са си свършили работата перфектно и в резултат слушалките не се усещат по-тежки или по-неудобни от тези, които вероятно сте ползвали до момента.

Говорейки за дизайн, не може да не се спрем на причудливата синя прозрачна рамка, която съединява двете слушалки. Съчетана с двете възможни разцветки на модела – бяла и черна – тя му придава причудлив вид. Самите слушалки също са оформени по начин, позволяващ максимално налагане върху ухото, така че звукът да бъде всепоглъщащ. По отношение на неговото качество слушалките са класи над стандартните модели, които се предлагат, макар и да не биха задоволили напълно някой краен меломан.

За качеството на звука се грижат две специални технологии, едната от които изолира външния шум, а другата потиска ехото. Безспорно най-голямото предимство обаче е Bluetooth 2.1, който ви дава възможност да изхвърлите завинаги старите слушалки, омотани с метри безполезен кабел. Практическите резултати от това са впечатляващи – DR-BT101 успява да постигне отлична връзка на разстояние от над 10 метра, което със сигурност е повече, отколкото е необходимо на средния потребител, който ги ползва в по-ограничените домашни пространства. Bluetooth технологията поддържа A2DP, AVRCP, HFP и HSP профили. Специално Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) е много интересна възможност да контролирате музиката, но за целта трябва да имате и телефон, който да го поддържа.

Малките бутони Reverse, Forward, Play/Pause, както и тези за регулиране на звука и приемане на разговор, са удобно разположени на дясната слушалка и се натискат изключително леко. Слушалките се захранват през стандартен USB порт, като изходът е покрит с предпазно гумено капаче. Пълното зареждане на устройството отнема около два часа, а литиево-йониевите батерии стигат за малко повече от 10 часа или два дни на нормална употреба.

Като цяло DR-BT101 е отличен избор за всеки, който иска да комбинира свобода, функционалност и качество на звука. Те са еднакво подходящи както за дома, така и за офиса, и ще работят перфектно с останалите ви Bluetooth устройства.

Автор: Иво Цеков