Слушалки: Razer Megalodon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 авг. 2009

Тъй като повечето от нас са наблъскани в малки апартаменти в някоя от неизброимите панелки на Родината, качественото озвучение при игра или филм често е проблем. Големите системи с няколко колонки вадят отличен звук, но често не можем да ги ползваме както си му е редът заради съседи и роднини. Решението на този въпрос идва под формата на слушалки. Със своя модел Megalodon, кръстен на огромна праисторическа акула, Razer отново демонстрират защо са едни от най-добрите, що се отнася до геймърска периферия.

Razer Megalodon са една доста лека джаджа с прост, но ефективен дизайн. Издържани са изцяло в черен цвят, с изключение на двете светещи в синьо LED знака на Razer от двете страни. Самите слушалки са направени от “дишаща” платнена материя, вместо от кожа, така че да не изпотяват при продължително носене.

Управлението се извършва от една малка пирамидка, приблизително с размерите на CD. На нея ще намерите контролите за силата на звука, за микрофона, както и превключвател между 2.0 и 7.1 канален звук – за това след малко. Пирамидата се намира на около метър по дължината на кабела и трябва да я поставите на бюрото. Този начин на управление се различава от повечето подобни модели, които имат малко устройство за настройка на звука, което да закачите на ризата си или просто да оставите да виси. Недостатъкът на това решение е, че на практика можете да мърдате само на метър от бюрото си, от друга страна, по този начин контролите са ви под око през цялото време. Друг проблем е, че тази пирамидка се цапа изключително лесно – отпечатъците и прахта са неизбежни.

Ясно е, че продуктът е насочен основно към хардкор геймъри. Слушалките идват в специална кутия, която ги пази от удари, така че лесно да можете да ги носите по турнири или LAN партита. Те също така са изцяло Plug and Play, което означава, че няма нужда да инсталирате допълнителен софтуер, за да работят както трябва. Това също е плюс за турнири например, където едва ли ще ви позволят да инсталирате нещо.

Микрофонът също е добър, като съотборниците ви в някоя игра или хората, с които разговаряте по Skype, ще ви чуват добре. Има функция за намаляване на шума, но не успях да чуя съществена разлика в качеството на звука със и без нея.

Но да дойдем на въпроса, който най-много ни интересува – качеството на звука, което Megalodon успява да възпроизведе. Слушалките са способни на 7.1 канален звук, като Razer са решили да постигнат това софтуерно чрез своя Maelstrom Audio Engine. В слушалките има само два 40mm спийкъра, които чрез алгоритми придават илюзията за звук, идващ от различни места. Отсъствието на други, по-малки спийкъри, е една от причините за ниското тегло на джаджата. Други модели постигат 5.1 канален звук с още няколко 30mm спийкъра, заделени за съраунд каналите – те обаче трябва физически да бъдат поставени някъде в устройството, което допринася към тежестта. При софтуера този проблем отсъства.

Имайте предвид, че слушалките не поддържат технологията Dolby Pro Logic IIx  и не могат да превръщат стерео звук в съраунд такъв. Тоест, ако нямате източник на многоканален звук, Megalodon не може да ви помогне. Можете да включите Maelstrom енджина, когато слушате стерео източник, но дори Razer не го препоръчват – ще получите звук, все едно сте си потопили главата в аквариум.

Ако обаче играете на игра, поддържаща поне 5.1 канален звук, качеството е отлично. Веднага ще забележите разликата спрямо обикновените слушалки, след като вече можете да определите откъде идват изстрелите в някой FPS, или къде се намират другите коли на пистата в рейсър. Тук идва второто голямо предупреждение – под Windows XP, съраунд звукът няма да сработи при всички игри. Поради липса на съвместимост, много заглавия (Fallout 3, Half-Life 2 и други) ще възпроизвеждат само стерео звук. Доколкото разбирам, това е до голяма степен по вина на XP, защото под Vista съвместимостта е доста по-добра. Така че, колкото и странно да звучи, в този случай Vista e по-добър избор от ХР.

Като цяло, Razer Megalodon е отлична джаджа за запаления геймър, който цени звука не по-малко от графиката. Малък проблем е цената, която разбираемо за продукт на Razer, не е малка. В крайна сметка, трябва да прецените дали ви трябват слушалки или отделна аудио система, но ако се спрете на слушалките, то Megalodon няма да ви разочарова.

Автор: Пламен Димитров