Скенер: Mustek ScanExpress S40

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Сканирането е процес, без който не можем. Без значение дали искаме да запазим електронно копие от някой документ, да изпращаме по e-mail старите си снимки или пък просто ни мързи да преписваме няколко страници текст, скенерът решава проблемите бързо и лесно. За съжаление обаче твърде малко от тези устройства са съвместими с понятието „мобилност”. Те са големи и неудобни за пренасяне, така че, ако пътувате надалече, не ви остава друго освен да се надявате там, където отивате, да има скенер.

Mustek ScanExpress S40 е различен. С размери 295 x 60 x 40 милиметра той спокойно се побира в раницата на лаптопа. Теглото му е едва 420 грама, така че няма да ви натежи прекалено много. За да не се замърси оптиката, а и да не се увреди гланцовото черно покритие, в комплекта ще намерите специален калъф.

Едно от големите предимства на S40 е, че той няма нужда от външно захранване. Устройството се включва към компютъра чрез два USB порта и се захранва от тях. Разбира се това скъсява живота на батериите на лаптопа, но въпреки това е удобно, когато не разполагате с контакт наоколо. Всъщност консумацията на ток изобщо не е висока – в режим на изчакване скенерът изразходва около 0,7 W, а в работен режим – около 2,3 W.

Резолюцията на сензора на ScanExpress S40 е 600 dpi. Наистина на пръв поглед не е много, но да не забравяме, че става дума за преносим скенер с много компактни размери, а по време на пътуване, разделителната способност не може да се сравнява по значение с удобството при носене и работа. По време на теста обаче, устройството показа доста добро качество на изображението и задоволителна скорост на работа – 4 А4 страници в минута при черно/бяло сканиране с резолюция 300dpi и около 3 страници (2,7 според официалните спецификации на производителя) в минута при цветно сканиране с резолюция 300 dpi. Максималната площ за сканиране е 216 х 355 милиметра. Ако случайно подадете малко по-голям лист, на екрана ви ще се появи съобщение, че форматирането може да не бъде запазено. Особено важно е да внимавате да подадете правилно листа за сканиране. Тъй като ScanExpress S40 няма никаква поставка, от която сам да си изтегля листовете, вие трябва да ги подавате един по един. Ако обаче не поставите листа правилно, скенерът се включва, но не тегли хартията, а на екрана се появява само черен цвят.

В комплекта е включен и диск със софтуер. Преди да свържете скенера към компютъра трябва да инсталирате драйвера. Освен това по избор можете да инсталирате и следните включени в пакета програми – ABBYY FineReader 6.0 Sprint, ArcSoft Media Impression и Adobe Acrobat Reader. С ABBYY FineReader 6.0 Sprint можете да сканирате директно в Word или Excel. Това обаче доста забавя процеса. Можете също да конвертирате сканирани в TIFF или JPEG формат документи до .doc или .xls файлове. За да направите същото и с .pdf файловете, но ще трябва да ъпгрейднете програмата до професионалната й версия.

Mustek ScanExpress S40 дава свобода на работа, която до скоро беше непозната. Така за секунди можете да превърнете в офис всяко място, което ви харесва. Все пак не забравяйте, че има места, където не трябва да се работи. Затова не пропускайте възможността да се отдавате понякога и на заслужена почивка.

Автор: Ивайло Йошков