Система: MSI Wind Nettop 120

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Цялата мания за eко продукти започва да става лекинко досадна. То не бяха телевизори, печки, хладилници, хибридни автомобили и компютри с понижена енергийна консумация, то не бе чудо. Ироничното в цялата схема е, че при половината от продуктите икономичността е само на хартия и екологията пак е прецакана. Ако има един положителен ефект от цялото това нещо, това са цените. Особено при компютрите. Защото на повечето потребители малко им дреме за дъждовните гори по поречието на река Амазонка. Но да си вземеш офис лаптоп или десктоп РС за 250 евро си е доста адекватно решение, при положение че финансовата криза се завихря все повече и повече.

Сега и MSI реши да се включи в играта с микро (или мини… или еко, или ги наречи както си поискаш) системи. MSI Wind Nettop 120 е мини десктоп, базиран около Intel Atom процесор с честота от 1,60 гигахерца. Както вече съм ви казвал – ако сте видели една Atom базирана система – все едно сте ги видели всичките. С други думи – пакетът от един гигабайт RAM (разширяем до два, но на дъното има само един слот за памет, така че ще се чудиш какво да правиш със старата плочка RAM… аз си вързах последните 5 в хай-тек вятърна бръмчалка, висяща на балкона), 160 гигабайта хард, Wi-Fi и Bluetooth модули. Както повечето неттоп системи, има дисково устройство за четене и печене на DVD-та. За разлика от нетбуците обаче, за да е напълно функционален MSI Wind Nettop 120 се нуждае от мишка, клавиатура и монитор.

Не мога да отрека колко ме изкефи подходът на MSI към дизайна на джаджата. Пренебрежително плюввайки на термини като модерност, те са заложили на класическите форми. Разбирайте го така – MSI Wind Nettop 120 е малък, ръбат черен правоъгълник с поставчица, за да седи в хоризонтално или вертикално положение. Няма овали, няма странни форми, няма нестандартно поставени жакове за ауди/видео/периферия. Всички портове за свързване са сложени на задния панел, всички бутони – на предния. Крайният резултат напомня за кар-аудио система или за по-компактните модели DVD плейъри.

MSI Wind Nettop 120 е с очакваната функционалност на микро десктоп система. Не ни изненада с нищо, но не се и издъни. Справя се с плейването на DVD филми, офис работа, уеб браузинг, музика и прост снимков ретуш. Закачен към доста по-голям монитор (22 инча и нагоре) обаче започва да запецва на моменти, заради нуждата да поддържа гигантска резолюция. Геймтестът също протече по очаквания начин – DХ8 3D и 2D игрите се оправят чудесно, както и някои от първите DХ9 такива… с други думи – всички игри, излезли до 2005 година, тръгват със сигурност, а при останалите въпросът е спорен. Но все пак това е работна машина, не се и опитва да бъде геймърски локомотив.

Системата идва екипирана с Win XP, което за хардуерните му сили е адски правилното решение, но ако държиш да го изнасилиш с Vista, никой не те спира. На ниво ергономичност, резултатите също са много добри – при приблизителните му 40W консумирана мощ при максимално натоварване, той е 7 пъти по-икономичен от система с 4-ядрен процесор, две видео карти и клъстър от хардове.

Автор: Георги Панайотов