Система: Gigabyte BookTop M1022

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Нека си представим един хипотетичен пазар, на който предвидлив търговец се сеща да пусне нов и непознат на консуматорите плод – малини. Продавайки щайга след щайга, останалите го гледат завистливо, броят му потенциалната печалба и тайничко започват да търсят по-добри малини, които да пуснат на пазара. След два месеца на всеки щанд има малини. В условията на толкова силна конкуренция, друг търговец прави удар, внасяйки щайги с къпини. Историята се повтаря. И докато всички се засилват да бълват къпини и малини, трети търговец се замисля как да събере клиентите на останалите – и БИНГО – пуска щайги наполовина пълни с единия и наполовина с другия плод.

Замести имената на търговците с Asus, Acer, Dell, Toshiba и Gygabyte, малините с нетбук лаптопи, а къпините с микро десктоп конзоли и получаваш развитието на бъджет РС-тата от година и половина насам. След като Asus сътвори същинска технологична революция с EEE PC-тата си, а Dell популяризира Studio Hybrid серията от микро десктоп системи, идва ред на Gygabyte да предложи следващата стъпка в компютърната еволюция. Техният подход е простичък. Изхождайки се от идеята, че ако си видял един нетбук с Атом процесор, все едно си ги видял всичките Gigabyte не се опитват да преоткрият топлата вода. Вместо това съчетават в един дивайс функциите на микролаптоп и десктоп система, която да засити офисните и мобилните ти нужди, независимо дали имаш нужда от дигитален плейър за плазмата в хола, евтин и пестелив от към ток десктоп или мобилна платформа, която да си пишеш текстовете, докато сърбаш мохито на 10 метра от морето нейде по Южното Черноморие.

На хартия Gigabyte BookTop M1022 е нетбук (очевидно) с Intel Atom Processor N270 1.6 GHz, 1 гигабайт рам (с опция за разширение до 2), 160 гигабайтов хард и 10-инчов дисплей. С други думи – всички топ параметри за този клас компютри, като в същото време цената стои закована под 500 евро. В този ред на мисли напомням, че Microsoft обяви, че Win Xp (все още си е жив мазохизъм да сложиш Glista… Vista на нетбук) ще се предлага преинсталиран на лаптопи до 1 година след премиерата на Win 7. Като производителност машинката нито изненадва, нито разочарова. Държи се стабилно, претоварена с нет и офис приложения. Преспокойно подкарва Heroes-ите до четворката, а с малко желание преборва дори ранните Dx9 игри (Quake тройката си върви, та дрънка). Но геймингът не е е акцентът на нетбуците. Техните сили са две – ултра преносимост (няма място, където да не е удобно да го отвориш и не – не ме апострофирайте, че и с 16-инчовите лаптопи е същото – да, и при тях няма място, където да не можеш да ги отвориш, но удобството си е съвсем друг въпрос) и издръжливост на батерията. Gigabyte BookTop M1022 издържа почти два часа при надут до крайност дисплей и нормална офис работа, ако снижите яркостта му на минимум и се задоволите с използване на текст редактор и изключите Wi-Fi-а, ще имате около три и половина часа работа на него.

Визуално лаптопът е повече от красив, а дизайнът му определено е функционален. Това, което търся в нетбук, е широката и удобна за бързо въвеждане на текст клавиатура. Gigabyte BookTop M1022 я има, а дисплеят е достатъчно голям за бърз ретуш на снимки или гледане на филм. Единствената ми забележка е към вградената уебкамера – слаба резолюция, блърнати изображения и ниска светлочувствителност. Дребна трескичка, която Gigabyte трябва да доиздялат.

Но това не е всичко…

Gigabyte BookTop M1022 дублира прекрасно и функцията на микро десктоп. Магията става с включената към кутията му дизайнерска поставка, с плъгче за захранване и допълнителна серия от USB, аудио и видео конектори. Мисля, че не е нужно да ви обяснявам защо гъвкавостта на тази система е уникална. Тези от вас, които вземат на сериозно ученето и кариерата си, ще я оценят на макс. Тези, за които РС-то е гейм платформа с опция за интернет и безплатно порно, едва ли.

Автор: Георги Панайотов