Система + кутия: Cooler Master HAF 922

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 окт. 2011

Геймърските лаптопи стават все по-мощни и по-мощни. Същевременно – те са лесно преносими и стилни. С една дума – гъзарски. Нито един от тях обаче не може да се мери по мощ с добрите стари настолни компютри, които продължават да държат фронта като единствените, способни да изстискат максималното количество кадри в секунда от най-взискателните игри на пазара в момента.

Не всеки обаче разбира от компютри и когато се стигне до сглобяването на настолна машина, човек може да се почувства наистина объркан. От какъв процесор имам нужда, дали дъното, което съм си избрал, го поддържа… А видео картата? Колко пари да отделя за нея? Каква е разликата между DDR 2 и DDR 3 памет? И в крайна сметка – в каква кутия да побера всичко това?

Решение на този проблем има и той се казва – асемблирана система. Днес ще ви запозная с едно подобно чудовище, което имахудоволствието да разцъкам за няколко дни. В сравнение с него моят компютър прилича на вехтошарска щайга.

Какво ще кажете за 8-ядрен процесор AMD FX-8150 на 3.61 GHz (Black Edition), изграден на архитектурата Bulldozer, дъно MB ASUS CrosshairV Formula/AM3+, оперативна памет 2 x 4GB DDR3 1600 Kingston XMPM, 2 терабайта диск (HDD2TB Hitachi 7200/SATA 6G/64MB) и видео карта ASUS EAH6970/DCII/2DI4S/2GDP5? Не е зле, нали? И всичко това, допълнено от захраване PSU Seasonic SS850KM Gold/850 и оптично устройство LG BH10LS30 Blue ray RW, е побрано в кутия Cooler Master HAF 922, която наистина заслужава отделното ревю, което сме поместили в приложеното по-долу каре.

Върху това чудовище решихме да инсталираме 64-битов Windows 7 Ultimate. Всички драйвери на компонентите са обновени до техните най-нови версии. Да видим как ще се представи на няколко теста…

Първо, стандартният Windows бенчмарк:

Processor: Calculations per second – 7,6
Memory (RAM): Memory operations per second – 7,7
Graphics: Desctop Performance for Windows Aero – 7,9
Gaming graphics: 3D business and gaming graphics performance – 7,9
Primary hard disk: Disk data transfer rate – 5,9

Е, никак не е зле, нали? Особено като се има предвид, че стойността 7,9 е максималната, която Windows 7 поддържа. Иначе видео картата определено би се представила още по-добре. Ниската оценка при трансфера на хард диска не би трябвало да ви притеснява. По-висока от тази с твърдотелен продукт просто няма да постигнете, ако искате максимума, ще трябва да се сдобиете със SSD.

Как се справя под Haven Benchmark? High shaders, DX11, 16 Antistrophy, 8x Anti-aliasing и резолюция 1920×1080. Доста прилично – 35,1 к/с средно, 21,6 минимум и 74,1 максимум. Общият точков резултат пък е 885.

Въпреки всички мои опити да я затормозя, машината така и не се предаваше. Да вземем за пример Crysis 2. С най-новия пач, добавящ DirectX 11 и текстури с висока резолюция, както и на максималните (Ultra) настройки, с абсолютно всичко, опънато до край (единствено резолюцията бе оставна на 1680×1050), играта държеше стабилни 30 к/с. Най-много успя да падне до 29, а на места показваше дори 42.

Същото важи и за Battlefield 3 – отново с всички възможни опции (но тук с резолюция 1920×1080), включени до край, играта поддържаше стабилни 38-40 к/с. Както и за Metro 2033 в този ред на мисли – между 34 и 44 к/с. Въобще – никакъв компромис по отношение на качеството. Ефектите са поразителни, а игрите вървят толкова мазно, че на места дори ми беше трудно да повярвам с какво чудовище имам удоволствието да играя.

Накрая реших да пробвам дори и проблемния Rage. Но дори и той не може да създаде кой знае какви проблеми – 28 минимални к/с, 42 к/с средно и 57 максимум.

Уникално, нали? Жалко, че по време на нашите тестове игри като Batman Arkham City и The Elder Srolls V: Skyrim все още не бяха излезли. Щеше да ми бъде безкрайно любопитно да пробвам и тях. Но, уви, всичко хубаво си има и своя край. Време е да се разделим, HAF 922. Сбогом… Дано попаднеш в добри ръце. Някой ден се надявам да се върнеш отново при мен. Само почакай да спечеля от тотото… 

Автор: Петър Йорданов, Филип Станиславов