Сбогом, Kinect!

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Официалното изявление на Microsoft относно новия модел XBOX One, който вече ще бъде без Kinect е, че става въпрос за избор. Това, разбира се, е лъжа. При това дори още по-безочлива отколкото изказването “Колкото и да сме развълнувани от появата на новия модел, все пак XBOX One с Kinect си остава най-доброто”. Да не говорим, че само преди три месеца компанията се опита да убеди все още колебаещите си потенциални купувачи, че “няма никакви планове” да пусне версия на конзолата си без сензора. С други думи, купете си XBOX One, защото няма смисъл да чакате промяна, която няма да дойде.

А ето, че ще стане точно това

Новото решение на Microsoft оставя горчив вкус в устата на мнозинството от онези 5 милиона души, които си купиха конзолата досега на по-висока цена и с безсмислен аксесоар, който няма да ползват. Софтуерният гигант очевидно изчака до последния възможен момент, надявайки се, че онлайн шутърът Titanfall ще се окаже способен да привлече още купувачи, но след като това не стана – поне не в размера, на който компанията се надяваше – а Kinect Sports Rivals достигна едва 61 пункта в Metacritic, на Microsoft стана ясно, че повече време за губене няма.

Kinect отново пише заглавия, но с лошо

Когато преди малко повече от 3 години се появи на пазара, Kinect се продаваше невероятно бързо и се превърна във феномен, който генерира страхотен интерес без реално да предлага интересни игри. Сериозните геймъри открито се мръщеха на аксесоара, но шефовете на Microsoft бяха готови да го преглътнат стига сензорът да бъде в състояние да привлече тълпи нови кежуъл потребители, както направи това преди години Wii. Нищо подобно обаче не се случи и Kinect много бързо се превърна в събиращ прах аксесоар. Сега изваждането му от XBOX One със сигурност ще забие може би последният пирон в ковчега, защото осъзнавайки че разпространението му ще бъде значително ограничено, дори и малцината разработчици, които имат желание да го ползват в игрите си, бързо ще загубят ентусиазъм.

Историята може би се повтаря

Sony със сигурност няма да забрави злополучната премиера на PlayStation 3 и невероятната цена от 600 долара, която конзолата носеше тогава. Това коства на японската компания изоставане в началото на седмото конзолно поколение, което обаче по-късно бе компенсирано благодарение на невероятните ексклузиви, които излязоха за  PS3. Сега изглежда очевидно, че XBOX One се опитва да се оформи по подобие на PS4 просто, за да могат двете конзоли да изглеждат съпоставими. Не е лесно, разбира се, защото Microsoft вече направи доста грешки. Sony окуражи геймърите да си купят камерата към PS4 заради иновациите, предлагани от Twitch и Playroom, XBOX One се появи със задължителна камера и получи поддръжка на Twitch месеци след премиерата си. С махането на Kinect двете конзоли ще постигнат и паритет в цената макар, че не е ясно дали самостоятелният сензор ще струва цели 100 долара. Освен това Games with Gold вече изисква активен XBOX Live Gold абонамент, за да може да продължите да играете свалените вече заглавия – отново опит за наподобяване на PlayStation Plus, но вече без добрата воля и иновация, демонстрирани от Sony.

Макар и закъсняло, все пак решението на Microsoft да направи крачка назад вместо да продължи да си затваря очите и да повтаря, че Kinect е страхотен, е добро за геймърите. Жалко само за онези, които гласуваха ранно доверие на XBOX One и се оказаха горди собственици на парче хардуер без смисъл, приложение и бъдеще. А коя конзола ще изберете при новото положение – това наистина е въпрос на избор.

Автор: Иво Цеков