Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 мар. 2013

 

Сигурно сте забелязали, че повечето компании не смеят да експериментират, когато става дума за външния вид на рутерите. Повечето са скучни, плоски и небрежно полегнали върху бюрото. Не и Cloud Router N300+ (DIR-626L) на D-Link. Той се извисява като истинска кула и буквално застава в центъра на вашия дигитален дом.

DIR-626L е издържан в стилен бляскав пиано цвят, компактен е (11.1 x 9.296 x 14.478 см), въпреки нестандартната си форма, и е изключително лек. В задната му част откриваме един USB порт и четири LAN гнезда (10/100 Base-TX (RJ-45). Под тях е разположен и WAN-а, както и доста удобното копче за вкл/изкл. За максимална защита е предвиден и WPS бутон.

На предната страна пък се открояват две LED светлини, които дават информация във всеки един момент какво се случва с вашата мрежа. Първата е зелена и показва, че рутерът е включен към контакта (по време на WPS процеса започва да мига, а когато се рестартира става оранжева). Вторият светодиод индикира статуса на вашата интернет връзка. Ако свети зелено интернета е свързан и работи, докато ако започне да свети оранжево, физическа връзката има, но рутерът не получава данни от доставчика и не можете да се свърже с интернет. 

Максималните скорости на безжичен трансфер на този Wireless N продукт, работещ в честотния спектър от 2.4 GHz до 2.483 GHz, достигат до  300Mbps (на теория), което е напълно достатъчно, за да задоволи повечето изисквания и на най-претенциозните от вас, реалните скорости на трансфер достигат до 7.8 мегабайта в секунда в обхват няколко метра без стени. За максимално стабилния сигнал във всяко едно кътче на дома ви се грижат и вградения и доста мощен усилвател. Благодарение на него сигналът достига дори и в района около дома ви.

DIR-626L се откроява и с някои доста любопитни Firewall опции. Филтрирането на съдържание се осъществява с лекота на базата на MAC адреси, URL-та и/или домейни. Нещо повече – тези филтри могат да се активират в определени дни и за конкретни часове или минути. Например точно тогава, когато знаете, че няма да сте си вкъщи

Разбира се, DIR-626L е облачен рутер и като такъв той поддържа услугата mydlink cloud (www.mydlink.com). Това дава възможност на клиентите, с помощта на свои специално създаден и безплатен акаунт, през интернет портала или чрез  приложение на телефона да следят по всяко време състоянието му, какви клиенти са закачени и кои сайтове се отварят, както и да блокират достъпа им ако се налага.  Това може да се направи чрез компютър от всяко място с интернет свързаност или от мобилно устройство – чрез mydlink lite, безплатно приложение за телефон или таблет с Android или iOS. 

Нещо повече – DIR-626L има още една изключително любопитна екстра. Чрез SharePort Mobile имате възможност да споделяте и правите бекъп на своите файлове, както и да стриймвате музика и видео клипове към своите мобилни устройства от който и да е USB стик или диск, свързан към рутера. При това не сте ограничени само в локалната мрежа или само от персонален компютър а можете да използвате и телефона си или таблета от всяко място на практика. Достатъчно е да си създатете собствен акаунт за достъп до съдържанието на USB диска/флашката, което гарантира че само вие можете да достъпвате съдържанието и с помоща на мобилното приложение.

В заключение – ако се нуждаете от рутер с по-разчупен дизайн, който предоставя стабилни и високи скорости навсякъде из дома ви и който може да контролирате с лекота от вашето собствено мобилно устройство, то DIR-626L е точният избор за вас.

 

 

 

Автор: Петър Йорданов