Рутер: Cisco Linksys E3000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 19 дек. 2010

E3000 – един от първите рутери от висок клас, които не само че предлагат множество опции за потребителя, но и същевременно са лесни за настройване и работа.

Подобно на останалите модели на компанията, които ви представихме през изминалите седмици, и този използва софтуера Cisco Connect, който не инсталира абсолютно нищо на вашия компютър. Той ви хваща за ръка и ви превежда през всички необходими стъпки от настройката и в рамките на няколко минути, създава мрежа, избира име (винаги е нещо забавно от типа на LoudMonkey), слага й парола и в края на краищата – ви връзва към интернет.

Разбира се, потребителите, които се чувстват комфортно в уеб интерфейса на рутера, могат да настроят E3000 и от там.

Няма как да не отбележим, че рутерът ползва две честоти на работа – 2,4 GHz и 5 GHz. С помощта на първата E3000 осигурява стабилност на сигнала, игнорирайки смущенията от останалите безжични устройства, работещи в диапазона 2,4 GHz. Чрез втората пък високите скорости са гарантирани.

Рутерът разполага с 4 LAN порта и един WAN. Всички са Gigabit-съвместими. В задната му част откриваме и един USB 2.0 порт, към който може да вържете преносими дискове, флашки и т.н.
Това би ви било полезно в случаите, когато искате да превърнете E3000 в UpnP сървър и да го накарате да стриймва мултимедийното съдържание на тях (рутерът постига 300 Mbit/sec при безжичен пренос). Ако имате Xbox 360 или PS3 вкъщи, може да го накарате дори да изпраща поточно видео до конзолите.

Ако искате да споделяте интернета си с други хора, но предпочитате да ги държите настрана от локалните ви ресурси, като файлове и принтери, може да го направите с лекота, като създадете втора мрежа за „гости” (може да определите дори техният брой) с помощта на Cisco Connect (през уеб интерфейсът това не е възможно). Имайте предвид, че повече от 10 души наведнъж нямат възможност да се вържат към въпросната мрежа.

Не на последно място – E3000 изпъква над своите конкуренти и с футуристичния си дизайн, който позволява монтирането на рутера и на стена. Елегантни сини LED светлинки ще ви уведомяват за състоянието на мрежата, а ако искате да изключите машинката, винаги може да го направите от малкото ключе в задната част, не е нужно да дърпате целия кабел.

Накратко – това е устройство, което ви дава пълната свобода да работите безжично – с отличен обхват и на пълна скорост!

Автор: Петър Йорданов