Рутер: ZyXEL NBG5715

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 авг. 2013

Нека започнем с един въпрос – какво всъщност представлява т.нар. двубандов рутер? Това са устройства, които имат капацитета да предават както на 5-гигахерцовата честота на 802.11a стандарта, така и на 2.4-гигахерцовата честота, която се използва от 802.11b, 802.11g и 802.11n. За разлика от по-старото WiFi оборудване, което поддържа само еднобандов сигнал, тези рутери съдържат два различни вида безжични радиа, които поддържат връзки базирани на 2.4 GHz и на 5 GHz връзки. По този начин подобни рутери осигуряват максимална гъвкавост при инсталирането на домашната безжична мрежа. Така например, по-старите 802.11b/g клиенти могат да бъдат настроени да работят на 2.4 GHz страна на двубандовия рутер без това да нарушава производителността на 802-11n клиентите, които работят при 5 GHz.

ZyXEL NBG5715 представлява точно такъв двубандов рутер, който е специфично насочен за мултимедийните нужди на дома. Съвместим с 802.11n стандарта, рутерът е способен да произведе скорост от 450 Mbps при двучестотната си връзка. С други думи, ZyXEL NBG5715 позволява изключително висока скорост за безжичен трансфер на данни в рамките на дома или малкия офис. Каква обаче би могла да бъде причината да се сдобиете с подобна джаджа?

Всъщност тя е далеч по-проста отколкото навярно си мислите. Обичате ли да гледате филми? Едва ли има някой, който не обожава да следи любимите си актьори на големия си Full HD телевизор, нали? Е, същите тези филми в 1080p обикновено са между 5 и 10GB, а ако говорим за Blu-ray качество, тук обемът нараства до 20-30 GB. А може би играете популярни видео игри на някоя домашна конзола? Ако искате да сте конкурентноспособни в онлайн шутърите със сигурност трябва да изстискате максимума от безжичната връзка. Не на последно място в дома ви има и хора, които просто искат да сърфират в интернет и да се забавляват с всичко останало, което мрежата може да им предложи. Всичко това обаче натоварва домашния рутер и ако изградената около него система не е достатъчно стабилна и бърза, той просто няма да може да понесе нуждите на цялото домакинство.

Ето тук на помощ се притича ZyXEL NBG5715. Решението може да бъде много просто – настройте домашната си конзола и видео плейър на 5 GHz като оставите лаптопа и таблета на 2.4 GHz. Реалната производителност на 5GHz е около 200 Mbps, на 2.4 GHz – около 190 Mbps. С три вградени двулентови антени, които могат да се сменят и са с новата MIMO технология (съкращение от „multiple-input and multiple-output“ или използването на повече от една антени като излъчвател и ресивер за повишаване на комуникациите) ZyXEL NBG5715 е в състояние да ви осигури до 450 Mbps скорост, която ви позволява едновременно да сърфирате в интернет през разпространената 2.4 GHz честота докато в същото време да гледате HD видео или да играете игри онлайн на 5 GHz честота без допълнителни смущения и преплитания на сигнала. Онези потребители, които се нуждаят от високоскоростен мултимедия стрийминг могат да се възползват от стабилността на връзката дори при повече от един HD плейбека, гейминг, VoIP и браузване в интернет.

Разбира се, една WiFi мрежа е толкова добра, колкото е нейното покритие. За щастие благодарение на SmartRange технологията си, рутерът осигурява ефективно безжично покритие като предава безжични сигнали директно до другите WiFi оборудвани устройства като таблети, смартфони и гейм конзоли. По този начин ефективността на сигнала се увеличава многократно и т.нар. мъртви точки, които иначе страдат от липса на стабилно покритие биват елиминирани.

ZyXEL NBG5715 разполага с два вградени USB порта, чрез които може да споделя USB принтери или USB устройства за съхранение (флаш памети и външни дискове), все едно че те са свързани директно към персоналния компютър. Достатъчно е само да включите съответното устройство в USB порта на рутера и всички, които имат достъп до мрежата в дома ви, ще могат да го ползват.

Управлението на рутера става през много удобен интерфейс, чиито Easy Mode режим позволява да направите базови настройки, да видите карта на покритието и мрежата, както и да включите или спрете някои от по-често използваните опции като филтриране на съдържание при сърфиране в мрежата (особено полезно, ако в дома ви има малки деца), приоритет за гейм конзолата или режима за пестене на електроенергия. Конкретно гейм опцията е много интересна и със сигурност ще допадне на хората, които обичат да се забавляват с игри в мрежа. Така например ако сте логнати в някоя популярна онлайн гейминг услуга като XBOX Live, PlayStation Network, Battle.net и MSN Game Zone може да настроите рутера така, че да дава приоритет на вашата връзка. Този варианти е удобен за приоритезиране на игри пред браузването и торрент трафика.

ZyXEL NBG5715 разполага с опции за ефективно управление на разходите на енергия като бутон, с който WiFi връзката се спира и пуска за секунда, както и опция за настройка на времеви отрязък, през който рутерът да не излъчва сигнал. По отношение на сигурността приложимите стандарти за криптиране на връзката са WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA и WPA2. Поддръжката на до 5 IPSEC VPN по едно и също време  позволява да достъпвате вашите ресурси навсякъде по сигурен начин.

За да извлечете максималните възможности от тази връзка може да използвате и съвместимия с рутера двубандоб безжичен USB адаптер ZeXEL N450. С лесна инсталация през USB порт на plug-and-play принципа и без никакви допълнителни драйвери, той позволява на потребителите на настолни и преносими компютри да се възползват от HD видео стрийминг, онлайн гейминг и сваляне и качване на големи количества дигитално съдържание едновременно и без загуба в качеството на сигнала. Защитата на връзката през USB адаптера става само с натискането на един бутон, който активира WPS (WiFi Protected Setup) за мрежата. 

На външен вид рутерът е с една идея по-голям от стандартните рутери, които сте свикнали да виждате и ползвате, но за това има основателна причина и тя е многократно по-бързата скорост, която джаджата предлага. ZyXEL NBG5715 е създаден, за да стои изправен на две широки крачета, а в горната му част трябва да монтирате трите дълги антени. На десния страничен панел се намира бутона за пускане и спиране на WiFi сигнала, а на левия са двата USB порта за включване на USB устройства. USB портовете в комбинация с NETUSB софтуера позволяват включването на USB твърди дискове и принтери правейки ги общодостъпни в цялата мрежа. Отзад отляво надясно последователно са разположени бутона за включване, входа за захранващия кабел, четири LAN и един WLAN порта, както и бутончето за рестартиране на настройките на рутера. Дизайнът е стилен и определено подхожда на всяка обстановка, меуките LED светлини не дразнят окото.

С изключително високите си скорости, възможностите за избор на работна честота и множеството полезни опции за работа, ZyXEL NBG5715 е лесен избор за всяко семейство, което се нуждае от надеждно безжично решение за своите мултимедийни и интернет нужди. Освен за дома освен за дома но и за малки фирми заради надеждната работа по време на тестовете.

Автор: Филип Станиславов