Рутер: D-Link DIR-645

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 мар. 2012

Кой е казал, че всички рутери трябва да изглеждат еднакво безвкусно? Хвърлете едно око на DIR-645 на D-Link и ми кажете дали това не е най-любопитно изглеждащият продукт от този тип, който някога сте виждали?

Със своята цилиндрична форма, приличаща на кутия Pringles, разработена от Дарт Вейдър, това определено е нещо, което бихте искали да поставите гордо върху бюрото си. На всичко отгоре стои забележително стабилно и не се нуждае от допълнителни приставки, които да го държат на място.

DIR-645 обаче не се отличава единствено със своя непривичен външен вид. Той включва и новата SmartBeam технология за т.нар. интелигентни антени. Нейната цел не е да приоритизира важния трафик в една мрежа. SmartBeam използва цели шест пространствени антени, които не разпръскват безжичния сигнал абсолютно безцелно, във всички посоки. Напротив, те се фокусират върху свързаните към рутера устройства и насочват интернет сигнала  директно към тях. Благодарение на което, този рутер е сред първите по обхват и скорост на пазара в момента в класа си. При това без стърчащи външни антени.

Според D-Link целта на технологията Smartbeam е да се справи с често срещаните проблеми с обхвата и скоростта при рутерите от типа 802.11n.  Това безспорно е амбициозно твърдение, особено на фона на това, че в DIR-645 не откриваме технологията HD Fuel, която може да намерите в по-високия клас DIR-657. Също така известен недостатък е, че настоящият продукт не е двубандов – честотата 5GHz не се поддържа. Вместо това шестте антени на DIR-645 се фокусират изцяло върху 2.4GHz.. Не е ясно обаче дали специфичната форма на рутера влияе на неговата производителност.

В задната част откриваме 5 Gigabit Ethernet порта, 4 за локалната мрежа и един за външната интернет връзка. Благодарение на USB порта може да включите устройство от типа на принтер или външен хард диск, флаш диск, и да го споделите в цялата локална мрежа благодарение на SharePortPlus – инструмента който D-Link е разработил за лесно споделяне на периферни устройства през USB и предлага в комплектацията. В предната част се намират няколко лампички – най-горните двe индикират статуса на интернет връзката и безжичната свързаност. Третата е и бутон за осъществяване на по-сигурна връзка – DIR-645 поддържа  WPS (WiFi Protected Setup) и последните технологии за защита на връзката WEP 64/128-bit, WPA/WPA2. Най- отдолу е бутонът за включване и изключване на продукта. Важно е да споменем, че рутерът притежава DLNA сертификат  т.е. ако към неговия USB порт имате закачен хард диск с мултимедийни файлове, той се превръща в мултимедиен център и вие може да гледате HD видео, снимки или слушате музика на съвместими с  DLNA телевизори или плеъри (PC, нетбук, смарт телефон), поддържащи този стандарт.

DIR-645 поддържа и най-новия протокол IPv6, който проправя път за 340 индецилиона интернет адреса, което ви гарантира че няма да се наложи да го замените в момента който вашия доставчик въведе новите адреси. Което се очаква да се случи в близките година или две.

Как се справя DIR-645 на практика? Продуктът се настройва с изключителна лекота. Само за броени минути ще започнете да браузвате в мрежата. Щом станете онлайн, ще осъзнаете, че SmartBeam наистина си заслужава. При нашите тестове рутера показа забележителни резултати и много добра производителност и стабилност. На практика можете да се свържете безжично на 100 метра обхват, но за наистина качествена връзка препоръчваме да не надхвърляте 45- 50 метра.

На разстояния до 5 метра DIR-645 постига максимални 60Мbps, на 30 метра скоростта пада до около 40Mbps, които макар и  да не са върхови скорости все пак са доста над средните. Това личи най-вече при по-далечните разстояния, съпоставено с резултатите получени с конкуренти модели.  При това положение може да гледате дори видео съдържание с резолюция 1080p без никакви проблеми.

Очевидно SmartBeam технологията е предпочитаният избор. Двулентовият рутер обаче би бил полезен за домакинства и офиси, чийто потребители стриймват до много и различни устройства (5GHz разполага с повече канали които не си пречат взаимно, докато при 2,4GHz се запълва почти целия  обхват при повече устройства наоколо).

Ако към досега изредените достойнства добавим и интелигентния родителски контрол, които рутера предлага, везните ще наклонят изцяло в негова полза. С включването на един от четирите възможни начина за защита от сайтове с неподходящо съдържание можете да бъдете напълно спокойни за децата си, че няма да попаднат на подобни места в мрежата. Поне не в къщи.

В заключение можем да кажем, че това е един продукт, с чиято покупка определено няма да сгрешите. Е, би било прекрасно, ако DIR-645 бе едноврменно двулентов и със SmartBeam, но в крайна сметка нищо не е идеално.

Автор: Петър Йорданов