РС система: Dragon FM1

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 мар. 2012

Някои хора обичат да селектират ръчно всеки един компонент от компютърната си конфигурация. Други се доверяват на това, което дадена компания им предлага като затворена система. А трети попадат някъде по средата – взимат една добра основа и надграждат над нея. Точно за такива потребители е системата Dragon FM1, която съчетава надеждни базови компоненти с възможност за моделиране на крайната конфигурация според желанията и нуждите на клиента.

Компанията е с марката Cooler Master и едва ли има нужда от представяне на сериозните РС фенове, които добре познават марката и продуктите й, независимо дали това са кутии, охлаждания или други компоненти. Настоящата система е събрана в кутия Cooler Master Elite 343, която е типа мини-тауъри. С размери от 183х356х445 мм и тегло от само 4 кг. тя е доста малка и удобна за поставяне на и под бюро, в работно помещение или детска стая. Въпреки компактните си размери самата кутия е със солидна изработка. Предният й панел е разделен на две, като долната му половина е от ситна мрежа с логото на Cooler Master по средата, а горната е събира контролен панел и оптичен драйв. От ляво надясно последователно са разположени един USB порт, стандартни 3.5-милиметрови изходи за слушалки и микрофон и втори USB порт. И двата порта поддържат новия и доста по-бърз 3.0 стандарт. Над тях има място за флопи устройство, в случай че още използвате такова. Отдясно до него един над друг са два големи бутона, долният от които е за рестартиране, а горният – за пускане и гасене. Над всичко това е разположен оптичният драйв – LG Modisc Supermulti – а отгоре има място за второ DVD или Blu-ray диск.
Десният страничен панел е напълно плътен, но левият има един правоъгълен и един кръгъл вентилационен изход. Отзад кутията има четири празни слота за допълнителни компоненти, а паметта е 4GB Kingston HyperX DDR3 RAM латентност 9-9-9-27 и волтаж 1.65V.

Истинската звезда на конфигурацията обаче е дъното. То е Asus F1 A75-M Pro и предлага всичко необходимо за вашата домашна мултимедийна система. За свързване към монитор или HD телевизор имате на разположение HDMI, а наред с него има и вече поостарелите портове за DVI и VGA връзка. Добавете към това оптичен аудио изход и поддръжка на 5.1-канале звук и получавате отлична възможност за т.нар. HТРС или home theatre PC. Дъното има цели шест USB порта, четири от които са от новия 3.0 стандарт и ще ги различите по синия цвят; останалите два са пак USB 3.0, но вече чрез Asmedia USB 3.0 контролер. Накрая намираме дори PS/2 изход, което е истинска находка в съвременните модели, но по този начин няма да ви се наложи да се разделите с любимата си стара мишка или клавиатура като в същото време получавате възможността да ползвате максимален брой от USB портовете. Дъното поддържа и CrossFire X за включване на повече от една AMD видео карти.

Asus F1 A75-M Pro има и вграден EPU микропроцесор, оптимизиран за максимална енергийна ефективност. Той може да се включва чрез специален суич на него или чрез съответния софтуер, което позволява на потребителите да регулират разхода на електричество в различните ситуации. Този микропроцесор се свързва директно с главния процесор и измерва неговото натоварване във всеки един момент.

Втори микропроцесор, наречен TPU, е поставен на дъното специално за лесна оувърклок функционалност. Преминаването между стандартен и клокнат статус става само с натискането на суич. Подобно на енергоспестяващата функция, TPU също може да се регулира софтуерно посредством Asus TurboV EVO. Оттам може да променяте фината настройка на волтажа и някои други елементи, които за задължителни за изстискването на максималната мощност от вашия процесор.
Дъното поддържа SATA 6Gb/s като има общо шест такива порта за бърз трансфер без затормозяващия PCI Express.

С пускането на А-серията вградените графични чипове на AMD определено станаха доста по-ефективни и леснодостъпни. Този тип чипове се появиха в резултат на желанието на потребителите да разполагат с възможност за възпроизвеждане на богато HD съдържание и приемливи геймърски показатели. Системата разполага с AMD HD 6000 с Llano APU чип, който поддържа Shader 5.0 и DirectX 11 и е въоръжен с AMD Turbo Core Technology с 1 МВ от L2 кеш за ядро. Третото поколение Unified Video Decoder е отлично приспособено за Blue-Ray филми и 3D формат, както и за поддръжка на HDMI 1.4a. Паметта му е със скорост 1866 MHz. Въпреки че тези показатели не са равни на онова, което може да постигнете с отделна AMD HD Radeon карта, със сигурност може да гледате на вградения на дъното графичен чип като на добра алтернатива.

С помощта на FRAPS правим няколко бързи измервания на кадрите в секунда, които показват относително задоволителни резултати при някои от най-популярните в последно време игри. При стандартни настройки на Call of Duty: Black Ops системата е в състояние да подкара шутъра на Treyarch с 36 кадъра в секунда. Не е много, но все още е достатъчно. Като съвпадение практически същият резултат се постига и при Duke Nukem Forever. Опитваме да вдигнем малко летвата с Тotal War: Shogun 2, която пускаме под DX 11 и резолюция от 720p, но за съжаление там вграденият графичен чип не е достатъчен, за да подкарате стратегията на Creative Assembly. Една от причините е, че играта изобразява огромно количество единици на екрана и не всяка карта е в състояние да се справи с тях. За щастие при F1 2010 резултатът отново е задоволителен и ни позволява да управляваме болид от Формула 1 с 47 кадъра в секунда. Заключението, което се налага от само себе си е, че вграденият графичен чип може да задоволи основни геймърски нужди, като освен това е отлично подготвен за практически всяко мултимедийно съдържание, което хвърлите към него.

Охлаждането на конфигурацията става чрез два 120-милиметрови Cooler Master вентилатора: единият е над процесора, а другият издухва навън топлия въздух пред мрежата на предния корпус. Вероятно ще ви се наложи да монтирате един или няколко допълнителни вентилатори, но и в този си вид кутията остава изненадващо охладена дори при натоварване.

Като цяло системата Dragon FM1 практически няма с какво да ви разочарова. Възможни са известни подобрения, съобразени с конкретните ви нужди, но в основата си това е конфигурация, насочена към средния потребител и мултимедийния почитател, който обича да прекарва часове с любими филми и музикални албуми. Ако сте сред този тип потребители, то определено няма да сгрешите, ако посегнете към това цялостно решение.

Автор: Филип Станиславов