РС кутия: Thermaltake Element T VK9000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 дек. 2011

Серията кутии Element на Thermaltake представлява поредица от средни и големи РС кутии, някои от които имат ефектни светлини, а други – не. Едно нещо, което обаче всички модели споделят по между си е черния екстериор и агресивния външен вид. И Element T VK9000 не е изключение от това правило.

Кашонът, в която се намира самия РС кейс, е доста голяма, което подсказва, че продуктът вътре е пълноправно шаси, което може да стане част от всяка сериозна конфигурация. А тя най-вероятно ще бъде геймърска, защото успоредно с надписа на марката и модела, на лицевата страна на кутията е изписан и девиза „Create for eSports”. Повтаряйки цветовия дизайн на самия Element T VK9000, кашонът е черен с няколко червени елемента. По-голямата част от предницата му е заета от снима на кутията в анфас, която наистина изглежда впечатляващо.

На левия страничен панел на кашона са изброени няколко основни характеристики, сред които малко непонятната – но със сигурност звучаща готино – „Тактически външен вид за оптимално геймърско изживяване“. „Запазено място за вентилатор на тавана“ и „Широко пространство за твърди дискове“ вече звучи по-разбираемо. На десния страничен панел пък има таблица с няколко чисто технически характеристики като сигнатура на модела, тегло, размери и т.н. Това, което привлича вниманието обаче е задната страна на кашона, където много подробно и с помощта на схеми и картинки са обяснени основните спецификации на модела. Кашонът е снабден с две удобни изрязани дръжки, благодарение на които пренасянето му е доста лесно.

Що се отнася наистина до размерите, Element T VK9000 наистина е масивна кутия. Тя е висока 480 мм, широка е 210 мм и е дълга 525 мм. Прибавете към това тегло от почти 7 килограма и получавате внушителен екземпляр, който далеч не е най-голямото РС шаси, но със сигурност се нуждае от достатъчно пространство на вашето бюро или около него.

Целият преден корпус на VK9000 е от решетъчна пластмаса, през дупките на която става почти незабележимо, но иначе полезно охлаждане. Най-горе има три 5.25-инчови шасита, последвани от едно вече архаично такова за флопи диск. По-нататък по цялото си продължени корпусът е празен и завършва с метално лого на Thermaltake. Идеята е, че това място може да се използва за монтирането на поредния допълнителен вентилатор. Или вентилатори, ако решите да се възползвате от опцията за 120-милиметров или 140-милиметров вентилатор, от които може да поставите два броя. Ако се спрете на още по-големия 200-милиметров, от него може да сложите само един.   

В самото начало на тавана на кутията е разположен контролният панел. Отдясно наляво тук са два червени бутона – по-голям за включване и по-малък да рестартиране – два USB 2.0 порта и отново два червени изхода – единият за микрофон, другият за 3.5-милиметров аудио жак. Въпреки, че по цвят пасват на кутията, бутоните за пускане и ресет изглеждат малко евтино и издават леко неприятен пукащ звук при натискане. Липсва и eSATA интерфейс.

Най-важното нещо на тавана на кутията обаче е огромният отвор за вентилатор, който е разположен на стратегическо място към нейния край. Там се намира един 200-милиметров вентилатор със скорост на въртене 800 rpm и шумово ниво 14 dBA. Вентилаторът е с прозрачни перки, които практически не се забелязват, когато се въртят. Самият той обаче е оборудван с червена LED светлина, която свети при работа и създава страхотна атмосфера.
Докато десния страничен капак е плътен, левият отново има отвор за вентилация, който е малко по-голям от този на тавана и може да побере допълнителен 230-милиметров или 120-милиметров вентилатор.

Задния панел има най-стандартна подредба: I/O слот за дъно, грил за вентилатор и слотове за допълнителни компоненти. Интересното е, че слотът за захранването е в долната част на кутията, заедно с две дупки за водно охлаждане и още една мини-решетка за вентилация над тях. В горната част пък има още един 120-милиметров вентилатор.

Отварянето на кутията е много лесно, тъй като страничните капаци са закрепени с винтчета, които се отвиват с ръка. Когато го направите, пред вас се показва доста просторно пространство. В предната част на кутията отгоре до долу са разположени цели единадесет шасита за устройства с различна големина и функция. Това са 3х5.25-инчови диска, 6х3.5-инчови диска, 1х3.5 диск (с пряк достъп) и 1х2.5-инчов диск (скрит), който е съвместим както с 2.5-инчов HDD, така и със SSD драйв.    

Дори и да не използвате кутията като част от конфигурация за професионален гейминг, нуждата от добро охлаждане е задължително условие за пълноценна игра и предпазване от неприятни изненади. В това отношение Element T VK9000 е напълно подготвена, тъй като използва сложна охладителна система, която отвежда нагорещения въздух извън кутията. Това става благодарение на двата монтирани вентилатора (на тавана и отзад) и на страничната решетка, плюс възможността да добавите поне още два вентилатора (на страничния и на предния панел). 

Дори когато всички най-важни компоненти в VK9000 са вече инсталирани, вътре остава достатъчно място, за да работите необезпокоявани при нужда. За обикновения потребител това вероятно не е от значение, тъй като той едва ли ще рискува да „влезе“ във вътрешността на кутията с отвертка, но за геймърите и РС ентусиастите наличието на пространство, в което да оперират и да прибавят нови елементи е задължително. Така въпреки някои минимални забележки като липсата на eSATA или USB 3.0 портове, Thermaltake Element T VK9000 изглежда наистина предназначена най-вече за сериозни геймъри и хора, които обичат машината им не само да работи, но и да изглежда добре.

Автор: Филип Станиславов