Римейкът – кому е нужен?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Щe го кажа направо – аз съм против повторното издаване на съществуващи игри или т.нар. римейкове, независимо дали става въпрос за портване на игри между поколения конзоли или поосвежаване на графиката в HD вариант. Ако притежавате една игра за PS3 или XBOX360, какъв е смисълът да платите отново, за да я играете на PS4 или XBOX One?

Това се отнася дори за хит като The Last of Us, който дори ще бъде пуснат като бъндъл с нова PS4 конзола в Европа. И е абсолютно фрапантно в друг скорошен случай, когато стана ясно, че Sleeping Dogs също ще претърпи HD римейк. Заслужава ли си това усилие? Не, по никакъв начин. Когато се появи наскоро, тя се прие добре. В Metacritic екшънът има среден резултат от 81 пукнта, което е много добро постижение. Играта бе добра, забавна и с интересно място, където се развива действието. Всичко това важи с пълна сила и днес. Да не говорим, че съвсем официално бе пуснат пакет с HD текстури за РС. Но защо пък някой да не направи още малко долари като я пусне в next-gen версия.

Виж още: Sleeping Dogs ще има next-gen версия

Но примерите далеч не свършват тук.

Skyrim е друга страхотна игра, която получи задължителния пакет с високи текстури, да не говорим, че РС версията се сдоби с множество лъскави модове. Без изобщо да навлизам в дискусия РС-конзоли, просто РС като платформа се оказва по-добре подготвена и економически по-ефективна що се отнася до подобен тип неща. По същия начин една прилична РС конфигурация може да подкара през емулатор като Dolphin игри за Wii и GameCube в HD резолюция и с по-добра графика, отколкото е било възможно да се постигне преди години. От друга страна Sony, Microsoft и Nintendo периодично хвърлят алчен поглед към геймърския портфейл и се чудят какво ново преиздаване да измислят. Nintendo например се скъса да пуска римейкове в първата година от появата на 3DS – но колкото и да са хубави, игри като The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Star Fox 64, а по-късно Donkey Kong Country Returns не носеха никаква добавена стойност в портативния си вариант. Вместо това 3DS страдаше много, тъй като нямаше така нужното му оригинално качествено съдържание.

Sleeping Dogs е хубава игра, но ако не ви е допаднала първия път, няма никаква причина да си я вземете отново в HD вариант за лъскавата си скъпа конзола. Next-gen системите заслужават next-gen игри, а не римейкове на заглавия отпреди година или две. За всичко останало си има РС с неговите практически безкрайни възможности за оптимизация, кустомизация и модифициране на съдържанието.

Автор: Александър Рангелов