Първи стъпки: Nemexia

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

I. Избор на раса

Всяка една от трите раси в играта – Конфедерация, Тертети и Нокси – разполага с различни сгради, кораби и защита, а за да е по-интересно във визуално отношение – и трите имат различен облик на менюто си – съответно син, зелен и червено кафяв. Запознайте се внимателно с предимствата на всяка една от тях, преди да направите своя избор, тъй като веднъж щом започнете играта в Nemexia, връщане назад няма.

Най-общо казано ситуацията е следната:

1. Конфедерация

– строи кораби на партиди – т.е. може да бълвате много видове единици едновременно.

– единиците им са силни и бързи, но заемат повече място.

– получавате достъп до Унищожителя и Звездата на Смъртта. С първата ще възкресявате част от „умрелите“ вече кораби, а с втората – ще унищожавате планети!

– конфедерацията се е специализирала и в по-бързите и по-големи кражби, както и в пиратстването.

2. Тертети

– строят кораби на опашка – т.е. използват новопостроените си кораби максимално бързо.

– разполагат с най-силния кораб-щит в играта – Щит бота.

– получавате достъп до уникалния Голиат, притежаващ умението Мега сила, което дава бонус към атаката на всички останали кораби от вашата армия при провеждане на битка.

– управлявате Титанът – най-висшата бойна единица на тертетите. Неговата структура е здрава, а оръжията – силни. Унищожава и планети.

3. Нокси

– бавна и сравнително по-слаба, но по-многобройна армия.

– само техните кораби мутират.

– строят кораби на две опашки – една за първичните кораби и една за мутациите.

– единствената раса, която може да замразява вражеските кораби по време на битка и да им пречи да нанасят щети с помощта на единицата Стършел.

– управлявате Царицата – най-висшата единица на ноксите, която унищожава планети.

II. Начало на продукцията

В Немексия съществуват три вида ресурси – метал, минерали и газ. Първият е изключително важен в производството на сгради, кораби, защити и всички съоръжения, като на всяка планета може да има до 3 мини за метал.

От минералите се изработват микрочиповете, електрониката на структурите и корабите, като на всяка планета може да има до 2 мини от този тип.

Накрая – газта се използва като главен източник на енергия за задвижването на металните конструкции и като гориво за космическите кораби, като на всяка планета може да има до 2 мини от този тип.

Първото нещо, което трябва да направите, е да съсредоточите усилията си върху развиването на мините за метал и минерали до 10-то ниво. По този начин ще може да построите по още една от всеки вид.

Следващата важна стъпка е развитието на мината за метал до 15 ниво – по този начин ще може да построите трета.

Изградете банка, за да взимате заеми. Няколко хиляди газ в самото начало ще ви бъдат изключително полезни. Не забравяйте обаче, че в определен момент ще трябва да ги върнете! Ако успеете да се изплатите в 7-дневен срок, лихвата върху ресурсите е само 5%. Забавите ли се с 15 дни – нараства на 10%, а с 30 – на 15%.

III. Kолонизация

Рано или късно ще разполагате с достатъчно ресурси, за да започнете да колонизирате. Това става възможно с кораби като  Колонизатор/Колонизиращ бот/Заселник. Изпратете съответния кораб до незаети от друг играч координати – т.е. такива, които в меню „галактика“ няма планета. Когато достигне желаното от вас място, единицата ще изчезне, а на нейно място ще се появи нова планета. Внимавайте обаче – ако координатите, към които корабът ви пътува, са вече заети от друг играч, ще загубите единицата. Затова е добре да проверявате нещата предварително.

IV. Търговия, наука и развитие

Постройте търговски център, за да може да търгувате с други играчи. Развийте науката Математика и най-вече се погрижете сградите Фабрика/Конструкцион/Мутационен пашкул (в зависимост от расата, с която играете) също да са с по-високо ниво, тъй като по този начин ще увеличите добива на ресурси. С всяко ниво получавате по 1 робот. Освен че увеличават скоростта на производство на всички сгради, всеки робот ви дава съответно 6% повече метал, 5% повече минерали и 4% повече газ.

V. Астроплоатация

Време е за астроплоатация. Този полет се осъществява само с кораби като Рециклатор/Танкер/Скрап Търтей, а основното му предназначение е – събирането на газ и скрап от околните астероиди. С 1 полет може да оберете до 50% от количеството газ или 100% скрап от 1 скала. За да направите успешна астроплоатация, трябва да „засечете” къде ще хванете астероида (за повече информация последвайте този линк).

VI. 300 точки – готови за битка!

В момента, в който надвишите 300 точки, ще може да влизате в конфликт с останалите играчи. Затова е добра идея малко преди това да огледате съседите си, за да разберете от кого е необходимо да се притеснявате и за кого може да си затворите очите. Влезте в съюз.

Оттук нататък галактиката е изцяло във вашите ръце. Какво ще правите сред звездите – зависи само от вас.

Автор: Петър Йорданов