Първи впечатления: Pro Evolution Soccer 2010

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 сеп. 2009

Сега е моментът, в който футболните фенове се събуждат от лятната летаргия и отново започват да съпреживяват случващото се на зеления терен. Във виртуалния футболен свят също става горещо, тъй като скоро ще се появят нови заглавия. Безспорно едно от най-очакваните е новата част на Pro Evolution Soccer 2010, която има сериозни амбиции да наклони в своя полза везните при вечния спор с FIFA. Благодарение на нашите приятели от „Пулсар” вече имаме бета версията на играта, която до голяма степен е напълно функционална и в следващите редове ще ви предложим ексклузивни първи впечатления от нея.

Факт е, че последните няколко издания на PES изостанаха в комерсиалната и критическата надпревара с FIFA и от Konami са твърдо решени Pro Evolution Soccer 2010 да преобърне нещата. Разработена под мотото „Нов сезон, напълно нова игра”, PES 2010 обещава да възвърне доверието и да предложи най-реалистичния виртуален футбол. Към момента в бета версията са достъпни почти всички режими на игра с изключение на Шампионската лига. Очевидно е, че Konami пазят това за десерт, така че ще трябва да изчакаме официалната премиера на играта, преди да можем да видим как ще се представи най-комерсиалният футболен турнир, чиито права компанията държи за следващите три години. Не трябва да забравяме, че в играта ще фигурира за пръв път и новата UEFA Europa League.

Какво ново на терена…

Без да губим време се гмурваме в същината на PES и започваме първия си мач в новата игра. Впечатленията се трупат още преди да е започнала самата среща. Безспорно най-много внимание привличат излизащите на терена играчи, чиято прилика с реалните футболисти е убийствена.  Когато пред вас се покажат Меси, Торес, Лампард и компания, за секунди може да се объркате и да си помислите, че гледате истински футболен мач. Визуалното изпълнение на играчите е страхотно и човек само може да се усмихне, когато се сети за безличните и сякаш излезли от калъп модели от предни издания. Не само образите на играчите са подобрени; Konami са вложили доста усилия в цялостния изглед и са се постарали стадиона, публиката и климатичните ефекти също да изглеждат автентично. Идеята е еднообразните лица на зрителите постепенно да бъдат заменени с различни физиономии, а хората да носят фланелки и знамена на любимите си отбори. Работата все още не е приключила, но определено се усеща разлика. Освен това стадионите (от които имате 15 лицензирани) също изглеждат много добре, особено когато мачът се провежда късно вечерта или при дъжд.

Прехвърляйки се на терена, бързам да проверя считаното за най-голямо нововъведение в това издание на поредицата – възможността за движение на 360 градуса на играчите. Трябва да призная, че резултатът е впечатляващ и футболистите ви получават повече свобода на движение и контрол. Признавам, че играта е тествана с геймпад, така че клавиатурата може и да не ви позволи да усетите това по същия начин. Освен полевите играчи, Konami за пръв път ви дават възможността да поемете контрол и над своя вратар. Това може да стане във всеки един момент, когато топката е близо до вратата като просто натиснете бутона за смяна на играч. Това е смислено и полезно хрумване, защото ви дава повече контрол върху случващото се на терена, за разлика от много ситуации, при които сте оставени напълно безпомощни да наблюдавате реакцията на вратаря ви и да се молите ревматизма му да не се обади точно в този момент. Като цяло скоростта на играта е доста бърза и атаките заемат повече време отколкото празните разигравания, но това до известна степен зависи кое от общо петте нива на трудност ще изберете в началото. Направи ми впечатление и строгото съдийство, което веднъж ми докара два червени картона в едно полувреме. Тогава пък може да вкарате в употреба настройките по поведението на футболистите и да им укажете да играят по-прибрано, за да пазят резултата или пък да се впуснат в отчаян щурм напред.

… и извън него

За онези от вас, които обичат да влизат надълбоко, са предвидени подобрения по тактическото и стратегическото управление на играчите и отбора. Тук трябва да споменем новата система с карти, които изобразяват специалните умения на футболистите ви. Ако например имате в редиците си играч с афинитет към изстрели отдалече и изоставате в резултата 10 минути преди края, може да активирате това негово умение и така той ще започне да обстрелва вратата на съперника при всеки удобен повод. По същия начин може да наредите на централния си нападател да стои „на гюме” в очакване на изненадваща възможност, стига той да е добър в това. Системата с тактическите карти не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед, особено ако сте наясно със силните и слабите страни на играчите си. Нейното използване обаче не трябва да бъде безразборно, защото всяка една активирана карта по същество е стриктно указание, което играчите ще се опитат да спазват и лесно може да причините хаос в редиците си. В отделен мач е трудно да се проследи ползата от тези карти, но вероятно овладяването им може да се окаже безценно при цял сезон.

Разбира се, не всичко е съвсем гладко и в някои области има какво още да се желае. За пореден път Konami не са успели да се преборят за лиценза на любимата ми Бундеслига и отново ще трябва да приемете смесицата от лицензирани и измислени отбори и играчи като необходимо зло. Въпреки визуалните подобрения, презентацията може да бъде изпипана, защото менютата не са възможно най-добрите, работата ви в тях става на фона на досадна и изкуствена музика, а коментарът е еднообразен и понякога имате чувството, че става въпрос за съвсем друг мач. Силата на Pro Evolution Soccer обаче никога не е била в лъскавите менюта – играта показва на какво е способна на терена, така че може да сме сигурни, че когато се появи след по-малко от два месеца, ще получим висококачествен виртуален футбол.

Автор: Иво Цеков