Пъзел: Magiccube

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 окт. 2009

През 1974 г. унгарският скултпор и професор по архитектура Емо Рубик (и един гимназиален лаф – Емоооо, рибоооо) създава триизмерна играчка. Куб с различни по цвят стени, създаден от 6х6 квадрата на всяка стена. Тогава едва ли е подозирал, че идеята му ще стане безапелационен хит, по който дори ще има национални турнири, а някой ден PC Mania ще пише за мобилната му версия. Всъщност тогава концепцията за мобилен телефон се е изчерпвала с нещо голямо, тежко и ръбато, без дисплей.

Magiccube е триизмерен симулатор на истинския куб. Въпреки, че триизмерността е само на ниво перспектива, играта си използва 2D графика, като хич и не й пука, че подвежда потребителя (няма как да не уважим Мигленчето и ресорът й). Играта предлага 30 комбинации, в които кубчето е с предварителна подредба и трябва на финал всички страни да са едноцветни. Всяка следваща задача става все по-сложна и по-сложна. Както по-математически напредналите сред вас знаят, кубът на Рубик (барабар с цялата вселена) може да бъде сведен до математика. Прогресивно нарастващата трудност на играта се изразява именно в намаляващото количество комбинации от правилни ходове, които можеш да направиш. Ако мислиш комбинативно и няколко хода напред разбира се. Ние, като нямащи много общо с математиката журналисти, просто се радваме на ярките цветове, плавната анимация и следим зорко за всяка пролука в гейм механиките, за да ги използваме за победа (фор тех уин!).

По принцип можеш да използваш колкото си искаш време, за да разрешиш всяко едно от нивата…. Но и аз и ти знаем, че си про и ще си пуснеш опцията за лимитирано време. След като я биеш на няколко пъти, ще се опиташ просто да поставиш рекорд (от 25 секунди на последното ниво, например). А когато и това ти писне, ще превъртиш играта със затворени очи, тъй като си наизустил клавишните комбинации за всяко ниво (от което може да излезе сполучливо YouTube клипче, между другото). Но ако си истински про, без грам компромисност към себе си – опитай се да минеш играта, без да използваш ръцете си…. и докато телефонът е в кухнята… а ти си в… Непал… Йода!

Автор: Георги Панайотов