Поставка за лаптоп: Rain Design mStand

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2012

Само един поглед върху новата лаптоп поставка mStand ни стига, за да разберем, че компанията Rain Design я е създала преди всичко с идеята тя да се използва за Mac Book. Разбира се, нищо не пречи да я съчетаете с всеки друг съвместим подвижен компютър, но алуминиевия стил и дизайнът на корпуса очевидно са в отлична хармония с MacBook Pro/Air.

Самата поставка се предлага в бяла кутия със снимки на джаджата отпред и отзад. На страничния панел на кутията са изброени основните характеристики на модела, както и ергономичните данни. Вътре е самата поставка, удобно разположена между две картонени подложки. Каталог на останалите продукти на Rain Design допълва пакета.

mStand представлява алуминиева поставка от един цялостен корпус с височина 5.9 инча и широчина при основата 7 и половина инча. Горната част, където реално се разполага лаптопа е дълга 9.3 инча и широка 10 инча. Там стои емблемата на производителя – дъждовна капка – и неговото име.
Когато поставите компютъра си на нея, поставката го издига с 5.9 инча, което според дизайнерите на Rain Design би трябвало да е достатъчно, за да попадне екрана директно в полезрението ви. По този начин се намалява напрягането на врата и цялостната стойка на тялото. На mStand може да използвате всички модели лаптопи на Apple, както и такива, които са с дебелина по-малка от 10.5 инча.

В четирите ъгъла на подложката има гумени плоскости, осигуряващи необходимата стабилност. Тези в долния ляв и десен ъгъл са и леко извити по форма, така че да предпазват лаптопа от хлъзване. На гърба има дупка, която отново е във формата на капка, откъдето трябва да преминават кабелите за лаптопа. По краищата си тя е облицована с пластмаса, за да пази кабелите от евентуално издиране на иначе острите алуминиеви ръбове. На долната плоскост на mStand има други четири алуминиеви крачета за стабилност.

Вкарването на поставката в употреба е изключително лесно: поставете я в нормално положение на вашето бюро и закрепете лаптопа отгоре като прекарате кабелите за захранване и интернет през дупката отзад. В добавка, базовата плоскост може да се използва, за да оставите на нея клавиатура, ако имате такава, която да е включена към лаптопа. Веднъж поставен, лаптопът е лесно достижим и всички портове могат да се ползват без проблем.

Rain Design mStand има само един недостатък, който може да отблъсне някои потребители – това е фиксираната височина на поставката. С други думи, тя или ще ви бъде удобна за работа, или не. Може да се опитате да промените ситуацията поне частично като използвате външна клавиатура и мишка – за предпочитане безжични, за да на се натрупват прекалено много кабели – но фактът, че подложката не може да се регулира си остава. 
Извън това обаче Rain Design mStand е доста удобна и стилна и подхожда на всеки MacBook модел, както е напълно съвместима и с доста други лаптопи.

Автор: Филип Станиславов