Портативен рутер: D-Link DIR-505

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 12 авг. 2012

 

Преди няколко години Apple пусна джаджа, носеща многозначителното име Airport Express. По същество това бе един портативен рутер, който се включва директно в контакта и който дава сериозно предимство на мобилните потребители. Въпреки че не бе първият подобен модел, Airport Express определено привлече вниманието на експерти и ценители на този тип решения. За съжаление някъде по това време стратегията на Apple направи пълен завой в посока i-продукти и Airport Express постепенно потъна в забвение.

Това обаче със сигурност няма да се случи с D-Link DIR-505 Mobile Companion.С този модел D-Link определено е възприела идеята за мобилните рутери и я е доразвила до степен, в която тази джаджа се превръща в еднакво ценна както за хората, които пътуват често, така и за домашните потребители. 

По своята същност D-Link DIR-505 е на пръв поглед само един портативен рутер. Но  след като веднъж опознаете простотата, с която се ползва и ефективността, с която работи, веднага ще разберете защо той  e толкова привлекателен.

Подобно на самия уред, кутийката му също е доста минималистична. Отпред през прозрачната опаковка виждаме самия рутер, а на гърба има кратко описание на дузина езици и QR код, който може да сканирате, за да получите линк към безплатното приложение SharePort Mobile. Джаджата е бяла на цвят като отдолу са разположени един USB и един LAN порт, а между тях е мъничкото бутонче за ресет. Отгоре на рутера има плъзгач в три позиции в зависимост от това за какво точно искате да го използвате – рутер/AP/repeater/HotSpot. Наред с книжката с инструкции има и малко инсталационно CD, както и една картичка с формат на визитка, която съдържа данните на вашия рутер: първоначална парола, SSID идентификация, IP адрес за настройки и др., т.е. той идва с предварително конфигурирана и защитена безжична мрежа.

D-Link DIR-505 Mobile Companion може да се използва в три различни и допълващи се функции и конфигурации като част от безжичната мрежа. Като рутер, той се включва директно към интернет кабел или модем и работи като настолен Wi-Fi рутер. В т.нар. режим repeater той усилва и разпръсква още по-далече сигнала на съществуващата безжична мрежа. Накрая, като Wi-Fi хотспот рутерът се превръща в пресечна точка на множество безжични устройства свързани помежду си в частна мрежа  и същевременно, към избрана от вас обществена безжична мрежа.

 

Независимо от това за какво искате да го използвате, инсталацията на D-Link DIR-505 Mobile Companion е толкова интуитивна, колкото сме свикнали да очакваме от продуктите на D-Link. Следващата стъпка е да решите за какво ви трябва устройството в този момент. Ако искате да го използвате като стандартен рутер, изберете “Router” от панела и след това го включете директно в контакта, като LED светлината първоначално ще премига, а след това ще заблести в ярко зелено, сигнализирайки, че устройството е функционално. След това използвайте наличния стандартен LAN кабел, като вкарате единия край в порта на рутера. От устройството, което използвате – лаптоп, таблет или смартфон – отидете до мрежовите настройки, въведете нужните данни, които може да откриете на картичката от комплекта и вече разполагате с мрежова връзка.

 

Ако сте у дома или сте отседнали в по-просторна хотелска стая или

апартамент с недостатъчно добър обхват, може да се възползвате от режима Repeater. Стъпките, чрез които може да усилите сигнала са подобни с изключение на това, че като част от процеса трябва да ползвате уеб браузер (http://dlinkrouter.local [1] за Mac или http://dlinkrouter [2] за Windows). През USB порта на рутера може да

включите външно устройство за съхранение на информация като USB флаш памет или външен хард диск и съответно да получите достъп до намиращите са на него файлове чрез вградения DLNA сървър. Бързината, с която се обработва това съдържание е доста добра, не само за локално възпроизвеждане но и през облачното приложение. Освен това същия USB порт може да зарежда различни устройства като iPhone, iPad и Android смартфони. 

Както вече споменахме, D-Link предлага и отделно мобилно приложение, наречено SharePort Mobile, през което получавате защитен с име и парола достъп до съхраненото мултимедийно съдържание на разглеждания тук D-Link DIR-505 All-in-One Mobile Companion от мобилните си телефони. За съжаление, ако стриймвате видео през iOS устройство сте ограничени единствено до .мр4 и .mov файове; .avi и DivX поддръжка липсва, но това е по- скоро ограничение на iOS отколкото на устройството. В същото време можете да преглеждате файловете и чрез браузър, от MAC или PC.

Задължително трябва да споменем стабилната 802.11 b/g/n безжичната връзка през рутера. Сигналът никога не става прекалено слаб и определено е повече от подходящ за домашни помещения, хотелски стаи и дори малки офиси.

В заключение D-Link DIR-505 Mobile Companion е един силно препоръчителен продукт за ентусиасти и професионалисти, които често пътуват , презентират и ползват много активно възможностите на съвременните комуникации. Компактните размери, добрият сигнал и разнообразието от приложения го правят изключително удобен и ефективен мрежов компонент.

 

Автор: Филип Станиславов