Плейър: Transcend MP330 4GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Каквото и да си говорим – сами по себе си mp3 плейърите са отживелица. Всеки по-модерен телефон днес разполага с подобно вградено чудо – наблъсквате го с музика, слагате го в джоба и забравяте, че се нуждаете от каквото и да било друго.

Това, разбира се, си има и своите минуси. В един момент, когато ви падне батерията, оставате и без телефон, и без плейър. Ако ви е писнало от подобни ситуации, мразите марката Apple и търсите прилична и компактна алтернатива, която да наблъскате с музика и да използвате единствено и само за това, Transcend MP330 е един отличен вариант.

Машината малка, лека и има формата (а и размера) на флашка. Оттук произлиза и най-голямото й преимущество. Искате да я напълните с музика? Махате капачето й и я включвате в USB порта на своето PC или лаптоп. На фона на работата с iPhone и iPod това на практика изглежда като детска игра. Освен това плейърът е напълно съвместим с Windows 7 – разпознава се и се инсталира автоматично от новата ОС на Microsoft буквално за секунди. Същевременно се поддържа и от Vista, XP, 2000, както и от Mac OS 10 (или по-нова) и Linux kernel 2.4.

Конкретният модел, който имахме възможност да тестваме, разполагаше с 4 GB вградена памет, но Transcend предлагат варианти и с 2, и с 8 GB. Общо взето място, достатъчно за да качите в него песни в някой от поддържаните формати – MP3, WMA, WMA-DRM10, WAV и дори FLAC. Що се отнася до качеството на звука – той е мощен и изчистен, точно такъв, какъвто очаквате от подобна машинка (има си и еквалайзер със 7 вградени ефекта). Слушалките пък са удобни, не пропускат излишен външен шум и са снабдени с достатъчно дълъг кабел.

Плейърът разполага с FM радио, може да го използвате и като диктофон, записващ собственото ви гласче или това на останалите хора около вас в WAV формат. А освен всичко останало можем да прибавим и миниатюрен OLED дисплей (с изключително ярък бял цвят и резолюция от 128 x 32) с помощта на който ще навигирате бързо и лесно през музикалната ви колекция и създадените плейлистове.

В пакета откриваме и Line-in кабел, както и още няколко допълнителни аксесоара, които да улеснят живота ви с MP3 плейъра – като малък клип, с който да го закачите за панталоните си, както и лента за врата, в случай, че предпочитате да го носите по малко по-нестандартен начин.

Единственият по-съществен проблем, който установихме (освен факта, че вградената памет не може да бъде разширена), бе поразителната липса на цветови разцветки, в които Transcend MP330 се предлага на пазара. В случая – може да се сдобиете с машинка като тази в черно и бяло. Скучно, нали? Е, на фона на всичко останало това определено не е проблем, тъй като получавате класически MP3, снабден с всички функции, необходими ви за да се насладите на любимата си музика.

Автор: Петър Йорданов