Плейър: Transcend MP320

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 дек. 2009

Когато говорим за радио, няма как да не ни обземе носталгия. Спомените за безбройните тинейджърски нощи, прекарани пред огромния стар радиоапарат с единствената цел да чуем някоя любима песен, не са толкова далечни. Същото се отнася и за шкафовете, пълни с плочи, презаписвани касети или CD-та. Колкото и да са ни мили, тези неща днес са минало и в забързаното ни ежедневие са ненужни, а и до голяма степен са неприложими. Днес можем да носим цялата си музикална колекция, заедно с радиоапарата, а понякога и с телевизора, в малкия джоб на която и да е дреха под формата на компактен медиен плейър. Така любимите ни забавления ни придружават навсякъде. Да не забравяме и дълбоката психологическа функция на тези популярни устройства – докато се блъскаш сутрин в претъпкания тролей, хубавата музика успешно те изолира от постоянните скандали, развихрящи се около всяко случайно освободило се място.

Новият компактен плейър Transcend MP320 с размери 85.5 х 25.5 х 13mm и тегло едва 29 грама е чудесен спътник във всички натоварващи психиката ситуации, които могат да ви сполетят. Устройството е комбинация от ефектен дизайн и високи технологии. Дисплеят е с диагонал 1 инч и се намира точно до бутона за контрол, но на фона на цялостния лъскав дизайн остава невидим, когато устройството е изключено. Макар екранът да работи само с два цвята – оранжево и синьо – той всъщност е OLED или с други думи – най-модерната съвременна технология. Това позволява текстовете да се четат спокойно от всякакъв ъгъл и при всякаква светлина.

Моделът, който тествахме, имаше 4 гигабайта вградена памет, но MP320 се предлага и в 2- и 8-гигабайтови варианти. Въпреки че тези капацитети са достатъчни за пренос на огромно количество музика, възможността за разширение на паметта с карта никога не е излишна. Точно тя обаче липсва във плейъра на Transcend. Това е още по-неразбираемо, ако имаме предвид, че устройството е предвидено да служи и като обикновен USB-стик за пренос на информация.

Освен на традиционните характеристики ще обърнем внимание и на някои, които правят ползването на MP320 истинско преживяване. Една от тях е опцията на екрана да се показват текстовете на песните в стил за караоке. Разбира се, това е пагубно за живота на батерията, който при идеални условия може да достигне до 15 часа с едно зареждане, но удоволствието да си тананикаш истинския текст на песните е несравнимо.

Както повечето плейъри на пазара, MP320 има възможност да записва звук. И тук обаче не липсват нововъведения – VAD (Voice Activity Detection) технологията осигурява висококачествен запис без прекъсвания и с потиснати смущения. На последно място, но не и по значение разбира се, ще посочим, че устройството може да показва менютата и информацията за песните на 13 езика – английски, немски, френски, японски, корейски, гръцки, руски, испански, италиански, португалски, турски, опростен и традиционен китайски. Макар и да не е голяма изненада, български липсва, а това е факт, с който още не можем да се примирим.

MP320 върви в комплект със слушалки и каишка за носене на врата. По време на теста обаче именно слушалките показаха най-забележимия проблем на комплекта – слабия бас. Смяната им обаче коригира до голяма степен нещата, така че това не бива да ви притеснява.

Автор: Ивайло Йошков