Плейър: Sony NWZ-W202

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не знам от къде да започна! А това рядко ми се случва, повярвайте ми. Новият плейър на Sony е толкова много неща наведнъж и в същото време толкова гениално семпъл, че успя да спре всеки нищожен поток на конструктивна журналистическа мисъл в главата ми. За него може да се каже просто: “Отговорът на Sony на iPod Shuffle”, и с това сухо, но маркетингово коректно изреченийце да се изчерпи цялото ревю. В същото време само дизайнът му е достоен за дипломна работа на тема “Ергономичност и плавно асимилиране на чужди идеи”. Но все от някъде трябва да се започне.

Според опаковката му Sony NWZ-W202 е плейър с капацитет от два гигабайта (грубо около 1,7, защото останалото е заето от предварително заредената в него музика, менюъли и софтуер), който се връзва към компютъра за трансфер на музика и презареждане през USB слота. Цялата процедура става посредством дизайнерска поставчица, която ми навя мили спомени към първия ми GSM – Alcatel. Дори да я потрошите, изгубите или оставите на кучето да я изяде – не се тревожете. Конекторът на плейъра е стандартен хъб, така че можете да използвате всеки кабел за свръзка с друг плейър или фотоапарат със същата цел. 

Поддържат се форматите mp3, AAC и WMA, а батериите по лист са с капацитет на живота при пълно зареждане от 12 часа. Не съм стоял със секундомер да засичам времето, но на пълна мощност (най-силен звук) успяха да издържат в една тридневна екскурзия из гръцките чукари и почнаха да пиукат на червено едва към края на втория ден, след около 14+ часа експлоатация. Слушалките прилепват плътно към ухото и пускат звука директно в каналчето му, което го прави кристално чист и силен и до известна степен спира околните звуци. Въпреки че не може да се сравнява с големите и тежки слушалки, обхващащи цялата ушна мида, те изолират доста солидна част от ненужния звуков фон и ви оставят насаме с мислите и музиката.

Интересна е технологията Zappin. Поради конструкцията на плейъра, на него няма дисплей, а бутоните му са само 3, като два от тях са предназначени за усилване и намаляване силата на звука. Целият контрол над Sony NWZ-W202 става посредством скрол, подобен на тези на всяка мишка. С него спираш и пускаш плейъра/парчето или превърташ напред и назад в плейлистата си. Ако избереш плейъра да кара парчетата по азбучен ред, папка по папка и искаш да превъртиш 20 парчета, ще се убиеш от цъкане. Тук идва и Zappin технологията (да не се бърка с Zippo запалките). Задържайки за три секунди централния бутон, чуваш сладък женски глас и след това по 5 секунди от всяко парче, като плейърът се опитва да налучка началото на припева. Така за около минута си прекарал ненужните парчета и с второ натискане на скролчето се връщаш към стандартната плей селекция.

Втора интересна технология е тази за бързо презареждане на литиево-йонната батерия. Пет минути връзка с компютъра ви гарантират 90 минути музика. Перфектно за отскачане до вкъщи за вземане на един душ, лека смяна на плейлистата и презареждане на плейъра за цял ден. Малко джаджи могат да се похвалят с това.

Както споменах в началото, дизайнът на Sony NWZ-W202 е убийствено изчистен, простичък и гениален. Представи си тънка елипса, която се разчупва на две, за да се оформят слушалките. Двете парчета са свързани с магнитче, което води до единственото му неудобство – не ги пъхай в един и същи джоб с телефонна, дебитна или флаш карта. Поставянето им на външен хард диск също не е желателно. От едната страна на магнитчето има дисплей, служещ за индикатор на случващото се в него – от зареждане до плейване. Събрани, двете части от плейъра заедно със свързващият ги кабел напомнят по форма на сърце, което комбинирано с розовата версия на плейъра ги прави перфектен подарък за момиче. 

За да ги сложиш на ушите си, трябва да “счупиш” двата сегмента, след това с едно движение на ръцете да пенетрираш ушните си каналчета и си готов. Веднъж сложени, слушалките се превръщат в гаранция, че ще привличате погледите на хората около вас. Комбинирани с малко по-елегантни дрехи създават впечатлението за две хендсфрий-та закачени на ушите ви. Но това е само страничен ефект на основните им качества. А те са:

1. Веднъж сложени, слушалките на Sony NWZ-W202 няма начин да паднат или да се изхлузят.
2. Управлението на плейъра става само с едно придвижване на ръката към ухото ти.
3. Забравяш за досадни кабели, странни джобчета, в които да сложиш плейъра докато маршируваш нанякъде и опасността да го загубиш барабар със слушалките, докато се измъква от тях.

Макар и предвиден за спортните ентусиасти, се оказа че Sony NWZ-W202 е адски полезен и в ърбън условия, независимо какво и как правиш. Станаха ми личен фаворит, след като ги пробвах по време на снимки, при които и двете ми ръце са заети. Цената е леко височка, но дори и само за дизайна им си струва да я заплатите… за качеството на звука няма да говоря – Sony, по дяволите!

Автор: Георги Панайотов