Плейър: Sony NWZ-S738F

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

От дълго време насам се чудя какъв е смисълът от отделни МР3 плейър или фотоапарат, след като всички съвременни мобилни телефони така или иначе изпълняват и двете функции. Като се замислим, изглежда, че до 2040 г. телефоните ще са завладели света и единственото ни задължение ще е да ги разхождаме насам-натам, за да се срещат един с друг.

Затова бях приятно изненадан, когато новият Walkman от S серията на Sony успя почти напълно да разсее опасенията ми за залеза на преносимите плейъри. S738 е малък, удобен за ползване и претъпкан с функции, още веднъж напомняйки защо Sony са оригиналните крале на портативните музикални устройства.

По-голямата част от лицевата част се заема от 2.4-инчовия TFT дисплей. Под него се намира кръгъл бутон с пет посоки на натискане и два функционални бутона, съответно за back/home и опции/изключване. Бутоните за сила на звука и заключване са отстрани. Това прави навигацията много лесна дори на сляпо. Въпреки това си заслужава да погледнете менюто, което е организирано в стилна 3х3 решетка.

Плейърът поддържа форматите MP3, WMA и AAC за музика, JPEG картинки и MPEG 4 и M4V за видео. Можете да прехвърляте файлове просто през Windows Explorer, през включения в пакета софтуер, наречен просто Content Transfer, или чрез Windows Media Player 11. Създаването на плейлисти също е елементарно, а ако не ви се занимава, можете да използвате функцията SensMe Channels. Тя не създава плейлисти според песните, а анализира цялата ви колекция и създава канали, простиращи се от Morning до Extreme.

Качеството на звука може лесно да се опише с една дума – перфектно. Това се дължи в не малка степен на функцията за ограничаване на околния шум. Тя, от своя страна, си партнира успешно с включените в комплекта 3.5 мм. слушалки, които сами по себе си са едно малко чудо. Слушалките са супер стабилни и почти няма възможност да изпаднат (деца, не забравяйте да си миете ушите!), освен това доста добре възпроизвеждат баса, на който е способен плейърът.

Освен всичко това S738 разполага с FM радио, което може да запомни до 30 канала, както и с няколко разширени podcast функции. Подкастите могат да се прехвърлят директно от iTunes интерфейса, или ако не го използвате – от компютъра ви, но тогава файловете ще отидат при песните, а не в специалното Podcast меню.

Сред минусите трябва да се спомене сравнително малкия размер на паметта от 4 GB (осем при някои модели), но като се има предвид, че средностатистическият потребител обикновено не успява да открадне чак толкова много музика, това би трябвало да ви е напълно достатъчно. Екранът е прекалено малък за продължително гледане, но е отличен за малки клипчета, какъвто е и основният му замисъл. Батерията издържа около 40 часа музика или 10 часа видео, като зареждането става през USB кабела.

Накратко, S738 е един висококачествен мултимедиен плейър, в който е трудно да се намерят трески за дялкане. В него ще намерите всичко, което един заклет меломан би могъл да желае. Освен ако телефонът ви не е насочен специално към слушането на музика, почти сигурно е, че този плейър ще го бие по всички показатели и напълно ще оправдае покупката си.

Автор: Пламен Димитров