Плащам, за да получавам

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Замисляли ли сте се колко всъщност е производствената цена на преносимите устройства, които ползвате в ежедневието си? Струва ли реално геймърски лаптоп няколко хиляди лева? А дали за изработката на миниатюрния свръхпопулярен епълски iPod отива повече от една минимална месечна работна заплата (в България тя е 240 лв.), колкото всъщност струва той? Отговорът е: твърдо не. Проблемът е, че технологичните компании дълго време печелят прекалено много за всеки продаден продукт. Това, от една страна, осигурява достатъчно средства за инвестиране в нови технологии, но от друга – е твърде несправедливо спрямо потребителите и поставя най-бедните в неравностойно положение по отношение на технологичната им компетентност.

Всъщност въпросът е по-скоро заслужава ли си да харчим големи суми за

устройства, които не ни служат по начин, съответстващ на цената им…

Повече от две десетилетия производителите на хардуер (Intel, nVidia, AMD и др.) и световните компютърни корпорации като HP, Dell, Apple, Asus, Acer, Toshiba налагаха упорито идеята, че колкото по-мощни са преносимите компютри (важи и за настолните, но тук акцентът не е върху тях), толкова по-добре за нас – хората, които даваме парите си за тях. Но това не е съвсем така. Истината е, че повечето потребители забелязват негативите на мощните хардуерни конфигурации, едва след като вече са инвестирали в тяхната покупка. Когато говорим за преносими устройства, силният хардуер означава съкратен живот на батерията, по-голямо тегло и по-висока цена – все неща, които са напълно асинхронни на самата идея за преносимост.

Движещи се в коловозите, изкопани старателно от маркетинговите отдели на въпросните компании, самите потребители дълго време не влагаха много мисъл в това колко всъщност получават за парите, които дават за технологични джаджи. Световната финансова криза, която премина в икономическа, обаче извади тази тема на дневен ред. Това е процес, който бе започнал в началото на кризата, но тя подейства като катализатор. В резултат мини лаптопите, които за първи път видяха бял свят едва през 2007, когато Asus показа своя Eee PC, започнаха своя победоносен поход в света на електрониката. Тайната на успеха им е повече от очевидна – ниска цена, ограничена функционалност (точно толкова, колкото е необходима на редовия потребител) и максимално вписване в идеята за преносимост – малък размер, дълъг живот на батерията, „лек” хардуер и акцент върху онлайн приложенията и потребителската свобода.

Без излишни ресурси

Ако приемем, че появата на Eee PC, последвана от модели в този клас, избълвани от всички големи вендори (HP, Dell, Acer, Toshiba, MSI и т.н.), е първият етап на тази отрезвяваща вълна, то задаващите се устройства, базирани на комбинирани процесорни системи (system on a chip) от типа на Tegra, е втората вълна. Tegra е един от последните интересни проекти на познатата като водеща в сферата на видео ускорителите фирма nVidia. Микрочипът, произведен по ARM технологията, се появи още миналата година, но вече на пазара има устройства, които се „задвижват” от него. Основният плюс на силиконовия къс е, че в него са комбинирани няколко изчислителни ядра (до осем), всяко от които изпълнява определена функция. Едно за процесорни изчисления, едно за възпроизвеждане на видео с висока резолюция (до 1080p), едно за аудио и т.н. Тази архитектура позволява драстично намаляване на енергийната консумация. Устройствата, базирани на Tegra могат да работят дни преди да се гарират до контакта за презареждане. Освен това слабите за съвременните стандарти хардуерни възможности (ако сравняваме с връхните постижения) са предпоставка за осезаемо по-ниски цени.

Интересът към процесорните системи се засилва

В началото на месеца на второто по-големина в света компютърно изложение Computex, което се провежда ежегодно в Пекин, бяха показани няколко модела на преносими устройства, базирани на платформата Tegra.

Изпълнителният директор на nVidia Джен-Хзун Хуанг разкрива, че такива джаджи могат да възпроизведат 10 часа видео с високо качество преди зареждане за сметка на стандартен нетбук, базиран на интелския Atom процесор, който изкарва 3 часа. Според г-н Хуанг дизайнът на процесорите от типа „система на един чип” има светло бъдеще, защото има силата да направи така, че хората да възприемат и използват своите преносими компютърни устройства както телефоните си – да ги държат постоянно включени и готови за действие. „Ние вярваме, че щом можем да сведем енергийната консумацията на компютрите до ниски нива, по този начин отваряме пространство за появата на… милиарди нови платформи. Колата ви ще се превърне в компютър, телевизорът, дигиталната ви рамка за снимки, радиобудилникът ви… Всичко ще има компютър вътре в себе си”, пророчески заявява той на Computex.

Стартът е свирен

Една от новите платформи, за които говори изпълнителният директор на американската корпорация nVidia, е нетбукът на тайванската компания Mobinnova, наречен Elan. Той разполага с 8,9-инчов дисплей, линукс базирана операционна система и е способен да работи между 5 и 10 часа, възпроизвеждайки видео с висока резолюция в зависимост от настройките на екрана; до 24 дни в музикален режим при изключен дисплей; има уебкамера и може да показва документи, писани в Microsoft Word и Adobe Acrobat.

В интерес на истината ARM базираните мобилни устройства от класа на нетбуците и handheld компютрите, базирани на Tegra или други интегрирани ARM процесори с ниска консумация на електричество, са основно на неизвестни марки с малко или почти никакво влияние върху предпочитанията на хората в глобален мащаб. Това обаче скоро може да се промени. Именно поради причината, че потребителите все повече започват да осъзнават, че не им е необходим суперскъп лаптоп за 4000 лв., когато го използват за сърфиране в интернет и писане на документи.

Положително действие ще има безспорно и налагането на операционната система Android, която „върви” безпроблемно на ARM базирани машини за разлика от стандартните ОС като Windows, Linux, Mac OS X и т.н. Тя бе създадена първоначално за нуждите на смартфон сегмента, но с времето стана ясно, че би могла да служи добре и при евтините преносими компютри. Интересът към Adroid се поражда главно от това, че „върви” на ARM базирани процесори (където стандартните операционни системи, предназначени за х86 процесори като Windows и Linux, не работят) и предоставя бърз и лесен достъп до онлайн базираните приложения е портфолиото на Google (Docs, Maps, Gmail и т.н.)

Другият кандидат за слава в сферата на „енергоспестяващите” чипове за преносими устройства е платформата на Qualcomm (един от големите производители на процесори за смартфони), наречена Snapdragon. Месеци наред упорито се носят слухове, че тя ще бъде интегрирана във вътрешността на нетбуци и преносими компютърни устройства с различни размери с марките на Acer и Asus. Очаква се предложението на Acer да се появи на пазара преди края на годината, а най-вълнуващият момент около него е, че ще бъде въоръжен с мобилната операционна система на Google – Android.

Духът е изпуснат от бутилката…

В самото начало на 2009 анализаторската компания Gartner направи прогноза, че тази година ще бъде една от най-трудните за компютърната индустрия, откакто съществува тя. Очакванията на фирмата сочат, че до нова година в света ще се продадат едва 257 млн. бройки, което е с 11.9% по-малко от реализираните продажби за миналата година. За справка – подобен спад имаше през вече далечната 2001 г. по времето на т.нар. дотком криза, когато компютърният пазар намаля с 3.2% по отношение на реализирани продажби в бройки. На фона на тези драматични прогнози прави впечатление, че анализаторите в Gartner смятат, че през тази година продажбите на нетбуци ще се увеличат почти двойно, достигайки до 21 милиона бройки, за разлика от миналата година, когато бяха регистрирани едва 11.7 млн. Въпреки това секторът на мини лаптопите ще бъде едва 8 процента от общия компютърен пазар за 2009-та, но прогнозите са в близките години да завземе далеч по-голям дял.

На пръв поглед очакваните високи продажби на евтините машини изглеждат добре за техните производители, но реално нещата не стоят точно така. В началото на годината в България все още не се забелязваше канибализъм на пазарен дял от страна на нетбук сектора към лаптопите, по данни на анализаторската компания IDC България. Към момента обаче, със задълбочаването на икономическата стагнация може да се окаже, че хората предпочитат да купуват нетбуци за сметка на по-скъпите лаптопи, които носят по-голяма печалба на техните производители. Това всъщност е опасение на големите компании в бранша, което съществува още от самата поява на Еее PC през 2007 г.

Въпреки заплахата за приходите на вендорите, потребителите вече получават алтернативата, която заслужават и ми се струва, че все по-ясно осъзнават плюсовете на евтините, хардуерно олекотени, уебцентрични преносими компютри. Те са достъпни, мобилни, удобни, функционални и най-вече – имат по-голям живот на батериите от повечето лаптопи (изключение правят някои безбожно скъпи модели от бизнес клас), така че харесва или не на световните технологични гиганти, бъдещето на компютрите ще бъде все повече под шапката на евтините и функционални устройства, за сметка на скъпите, лъскави и реално трудно използваеми от огромната потребителска маса машини.

Автор: Асен Георгиев