Платформите през 2011 г.: PlayStation 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 фев. 2011

Следващата платформа, която предстои да разгледаме, е разбира се PlayStation 3 на Sony. Конзола, която е на пазара вече близо 5 години. Има ли с какво да ни изненада и през 2011-та? И дали ще успее да се пребори с конкуренцията в лицето на всички Xbox 360, PC и Wii заглавия? Да видим…

Когато PlayStation 2 навлезе в своята петгодишнина, възрастта й определено си проличаваше в почти всяка гънка на нейния хардуер. Игри като God of War и Shadow of the Colossus се задъхваха, а повечето потребители очакваха с нетърпение появата на третата версия на конзолата.

С PlayStation 3 обаче нещата въобще не стоят по този начин. Въпреки че конзолата на Sony се появи още през 2006, днес – няколко години по-късно –

тя продължава да е в разцвета на силите си

PS3 показа, че може да се справя и с 3D ефектите, а split screen и при най-напрегнатите във визуално отношение заглавия въобще не може да я уплаши. За справка – вижте как върви Killzone 3. Един визуален шедьовър, при който не се забелязва и грам насичане. Очевидно е, че производителите на игри са опознали напълно хардуера на конзолата, което означава, че за в бъдеще ще станем свидетели на появата на още игри от този тип. Красиви и плавно вървящи.

В този ред на мисли –

заглавията в каталога на Sony за тази година изглеждат особено впечатляващи

Little Big Planet 2 бе един фантастичен старт за PlayStation 3. Тепърва ни предстои да видим още множество ексклузивни за конзолата заглавия като Resistance 3, SOCOM 4, InFamous 2, Ratchet & Clank: All For One, Ico and Shadow of the Colossus Collection, Yakuza 4, MotorStorm: Apocalypse, както и нов Twisted Metal.

Разбира се – няма как да пропуснем и Uncharted 3, която отново ще ни повери управлението на Нейтън Дрейк, който, заедно със своя ментор Виктор Съливън, ще се отправи на приключение в търсене на изгубения град Ирам. А ако Last Guardian, разработван от авторите на Ico и Shadow of the Colossus, все пак излезе през 2011, онези от нас, които не притежават PlayStation 3, могат само да гледат с умиление и да съжаляват…

Въобще – бъдещето на PlayStation 3 определено е светло

За това свидетелства и новината от началото на годината, според която PS3 версията на Portal 2 ще предлага крос-платформена връзка за игра и чат с Steam версиите за PC и Mac. По всичко личи, че и магическата пръчица на Sony – т.нар. Move – определено има бъдеще като периферийно устройство за хардкор геймъри. И докато Microsoft крои планове за това как да пригоди Kinect и за по-сериозните геймъри, Move постепенно си проправя път към тях с поредица от заглавия.

Към всичко това можем да прибавим и наскоро обявената NGP

Т.нар. наследник на PSP. От направените до момента демонстрации си личи, че игрите, подкарани на мобилната конзола, изглеждат почти толкова добре, колкото тези и под PlayStation 3. И това не е случайно. Въпреки размерите си NGP е истински технологичен звяр. Той мисли благодарение на четири ARM A9 Cortex CPU-та, които работят едновременно с PowerVR SGX543 MP4+ графичен чип. Няма как да не споменем и 16:9 OLED тъчскрийн екран с резолюция 960х544, два аналогови стика, тъчпад на гърба на продутка, вградена камера и 3G свързаност. NGP изглежда като перфектното допълнение към PS3 в случаите, когато ни се налага да пътуваме или просто сме далече от уюта на дома.

Дали PlayStation 3 е платформата на 2011? Ще разберем веднага, след като погледнем отблизо и останалите два претендента за титлата – Nintendo, с нейните Wii и 3DS, и разбира се – вечното PC. 

Автор: Петър Йорданов