Платформите през 2011 г.: Nintendo Wii и 3DS

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 фев. 2011

На пръв поглед японската компания няма ресурса да изкара ААА заглавия от калибъра на Gears of War, Diablo III или Uncharted 3. От друга страна, Nintendo разполага не с една, а с цели две конзоли (Wii и DS), 3DS е практически зад ъгъла, а е съвсем възможно да видим и съвсем нов хардуер преди края на 2011 г. Така че нека оставим предразсъдъците настрана и да видим какво можем да очакваме от Nintendo.

3DS, естествено!

Всички погледи са приковани към новата версия на портативната конзола. Да, NGP на Sony изглежда като следващия голям хит, но едва ли ще я видим преди Коледа, така че трябва най-напред да се съобразим с Nintendo. Може ли комбинацията от по-мощна конзола, по-слаба батерия и игри за 40 долара да се окаже достатъчна, за да повтори компанията успеха на DS? Ще навредят ли триизмерните ефекти на зрението ви? Възможно ли е някои хора дори да не успеят да видят тези образи?

Всъщност отговорите на тези въпроси са почти без значение, тъй като всички са единодушни, че 3DS ще се продава по-бързо, отколкото билети за финала на Световното първенство по футбол. Истината е, че на мнозина ще бъде достатъчен само един поглед върху новата портативна джаджа, за да бръкнат в портфейлите си за 250 долара. Nintendo вече започна да разпраща демо бройки по магазините и очакванията на японците са това да подгрее атмосферата до краен предел.

Самите игри, които ще бъдат пуснати успоредно с конзолата, не падат по-долу – Nintendogs+cats ще е страхотна, Super Street Fighter IV трябва просто да се види със собствените ви очи, Ocarina of Time е достатъчна сама по себе си, за да се продава конзолата, а Kid Icarus има потенциала да вдъхне нов живот в тази дремеща поредица. И всичко това преди нови заглавия с Mario и Pokemon да залеят пазара и да накарат милиони геймъри по цял свят да посегнат към 3DS. Триизмерната конзола със сигурност ще пожъне огромен успех в бъдеще, но 2011 г. определено е началото на всичко!

Нова конзола и то скоро

В момента навлизаме в петата година от живота на Wii с оскъдна информация за новите игри за конзолата. Освен това почти всичко, с което Nintendo разполага като поредици и герои, вече бе пуснато за Wii. Какво ни остава – още една Mario игра?! За Бога, не! Знаем, че се задава ново приключение с Kirby, както и Wii версия на Rhythm Heaven, но с какво ще помогне това, когато конкуренцията включва  Skyrim, Uncharted 3 и Arkham City? Не е нужно да вярваш в деня на Страшния съд, за да ти е ясно, че е дошло време разделно за Nintendo и Wii.

Това, което може отново да накара хората да говорят за тях, разбира се, е нова конзола. А че е време за това е повече от ясно. Графиката на Wii е постна и остаряла, че дори не поддържа и HD. Каталогът от игри сериозно пресъхва, а онлайн компонентът е практически несъществуващ. Моушън контрол? Вече не е нужно да имаш Wii, за да използваш подобно управление, при това доста по-добро. Всичко това ни навежда на мисълта, че тази година Nintendo най-сетне ще обяви нова конзола.

Забележете, „обяви”, не „покаже напълно”. Очаквайте най-общи подробности като ново поколение моушън контрол, HD формат и поддържа на по-старите заглавия. Това, което по-скоро няма да чуем за момента са подробни хардуерни характеристики, някой наистина добре скрит коз  или дори официалното име на конзолата.

Портативните конзоли на Nintendo обикновено изпълняват ролята на предвестник на настолен модел – Game Boy Advanced се появи точно преди GameCube, DS излезе преди Wii, а цялата шумотевица около 3DS може да бъде последвана от официален наследник на Wii. Кога е най-подходящият момент за първия анонс? Като че ли по време на Е3 2011.

Новата конзола няма да се превърне автоматично в сериозен пазарен конкурент, но ще накара потенциалните купувачи да се позамислят, преди да посегнат към PS3 или XBOX360. Не става въпрос за хардкор геймъри като мен и вас, а за по-масовите потребители, които преди време превърнаха Wii и DS в това, което са днес. Това не значи, че реки от пари ще потекат към Nintendo, но представете си как би звучала реклама от типа на „Съвършено нова модерна конзола, съчетана с възможността да играете любимите си Wii игри с HD графика”. Така 2011 г. може да се окаже годината, в която Nintendo ще получи така важното предимство пред останалите си конзолни конкуренти, чиито продукти навлизат в петата и шестата си година. 

Автор: Иво Цеков