Памет: Kingston KHX16000 D3T1K3/6GX

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 авг. 2009

Комплектът HyperX на Kingston се състои от три модула памет с обем 2 GB, т.е. общо 6 GB. Това е над максималния обем, адресируем от 32-битовите операционни системи и за да се използва изцяло, е необходима 64-битова операционна система. Комплектът е предназначен за Core i7 9xx процесорите, които са с вградени три 64-битови канала за достъп до паметта (досегашните комплекти от по два или четири модула бяха предназначени за Core2/Phenom II процесорите, които имат по два канала за достъп до паметта).

Всеки модул KHX16000D3T1 (256Mx64bit) съдържа 16 DDR-III чипа (128Мx8bit), специфицирани от производителя на чипове за работа в режим DDR-III/1333 (PC3-10600) със закъснения CL9-9-9-27-1T и захранващо напрежение 1.5V. Такива са и параметрите, записани в SPD регистрите на модула, което осигурява сигурно стартиране на компютъра. Kingston тестват готовите модули и гарантират, че ще достигнат скорост DDR-III/2000 (PC3-16000) при малко по-голямо захранващо напрежение от 1.65V. Това е и скоростта, заложена в XMP (eXtended Memory Profile) областта на SPD регистрите, която се използва от BIOS-ите на X58/Core i7 дъната за по-лесно активиране на „нестандартните” режими на върховите модули памет като KHX16000D3T1.

Вградените в Core i7 контролери за достъп до паметта при нормални условия работят стабилно с максимум до 1.65V напрежение за разлика от Core2 платформата, при която контролерите за достъп до паметта се намират в северния мост на чипсета (X48, P45 и т.н.) и въпросните северни мостове издържат захранвания и над 2 V (при официална JEDEC спецификация за 1.5 V на DDR-III). Поради тази причина Kingston и другите производители на модули памет започнаха да прехвърлят продуктовите си линии с върхови модели именно към това напрежение.
На практика Kingston използват стандартен overclock похват чрез увеличаване на захранването да осигурят по-голяма производителност. Предимството на такъв „фабричен” overclock е това, че производителят на модулите гарантира, че ще издържат съответния режим (затова и продуктовият им номер е с 16000, а не 10600). Като цяло характеристиките на модулите KHX16000D3T1 достигат върховите модели на пазара (самите Kingston предлагат „Ultra” модификация със същите характеристики, но малко по-малки закъснения 8-8-8-24, а някои производители предлагат и DDR-III/2133 модели, но техните цени са космически) и имайки предвид цената им, предлагат приемливо съотношение цена/производителност.

Модулите са оборудвани с радиатори за отвеждане на топлината като на 2.2 V/ 2.3 V моделите на Kingston и при настоящите 1.65 V нямат съществен ефект. Общата дебелина на един модул заедно с двустранния радиатор (всъщност изграден от два отделни алуминиеви блока, залепени върху чиповете от двете страни на модула) е 8 мм и съответно при поставянето на два модула един до друг в слотовете на дънната платка остава около милиметър между тях (освен ако дъното не е с по-голямо от стандартното разстояние между слотовете). Модулите са със стандартната височина от 30 мм, но заедно с радиатора достигат 61 мм (това е отличителната характеристика на T1 модулите – Kingston предлагат и еквивалентен модел KHX16000D3K3 с двойно по-ниски радиатори). Увеличените габарити на модулите могат да попречат за поставянето им в някои кутии (ако гнездата за оптични устройства или твърди дискове са в близост) или в първия DIMM слот на някои дъна (ако цокълът за процесора е твърде близо или ако се използва по-голям радиатор за охлаждане на процесора).

Комплектът се предлага в антистатична кутия, а документацията представлява брошура с общи указания за изваждане/поставяне на модули памет.

Автор: Стоян Спахиев