Памет: GEIL Black Dragon PC2-8500

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 ное. 2009

Комплектът Black Dragon GB24GB8500C5DC на GEIL се състои от два модула памет с обем 2 GB, т.е. общо 4 GB. Това е максималният адресируем обем от 32-битовите операционни системи и заради някои сервизни адреси (използвани за BIOS, видеопамет и др.) реално използваемият обем е по-малък (обикновено над 3 GB). За да се използват пълните 4 GB, е необходима 64-битова операционна система.

Всеки модул 8500C5 (256Mx64bit) съдържа 16 DDR-II чипа, специално произведени за GEIL. Специфицирани са захранващо напрежение от 2.2 V до 2.4 V, което е по-високо от стандартното според официалните JEDEC спецификации за DDR-II (1.8V). GEIL тестват готовите модули и гарантират, че ще достигнат скорост DDR-II/1066 (PC2-8500) със закъснения: CL5-5-5-15. За съжаление по-високата скорост и по-малките закъснения се постигат за сметка на увеличеното захранващо напрежение (което увеличава консумацията и намалява възможностите за overclock). На практика GEIL използват стандартен overclock похват чрез увеличаване на захранването да осигурят по-голяма производителност. Предимството на такъв “фабричен” overclock е, че производителят на модулите гарантира, че ще издържат съответния режим. В 8500C5 остава и още малко резерв за допълнителен overclock, тъй като максимално разрешеното захранващо напрежение по спецификация на модулите е 2.4 V, а минималното необходимо за работа в “номинален” режим е 2.2 V. Като цяло характеристиките на модулите не достигат върховите модели на пазара (самите GEIL имат модули с по-малко закъснение CL4 при по-висока честота DDR-II/1160), но имайки предвид цената им, са доста примамливи.

Модулите не са оборудвани с радиатори за отвеждане на топлината и са със стандартна височина (30 мм), което ги прави подходящи за всякакви видове и комбинации дънни платки, кутии и процесорни охладители. От едната среда по средата на модула има поставени два оранжеви светодиода на мястото на очите в оформената чрез проводим материал глава на дракон.

Автор: Стоян Спахиев