Памет: Crucial Ballistix Tactical Tracer 8GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Паметта с марка Crucial Ballistix Tracer не е новост на пазара, но за известно време тя се продаваше единствено във Великобритания. Сега комплектът е достъпен навсякъде, затова бързаме да разберем дали наистина сме спечелили нещо. Вниманието ни е съсредоточено върху последното издание на марката, наречено Crucial Ballistix Tactical Tracer, което се предлага във варианти с 8 GB и 4 GB памет. Освен различното количество памет, двата вида се отличават един от друг и по цвета на LED светлините си – 8-гигабайтовата е с  оранжев или син, докато 4-гигабайтовата е с червен или зелен цвят.

На практика, това с което разполагаме е PC3-12800C8 1600 MHz 8GB DDR3 памет със сигнатура BLTCP4G3D1608DT2TXOBCEU, която се състои от две плочки по 4 гигабайта с eXtreme Memory Profile (XMP) тайминг 8-8-8-24 на 1.5V. Освен специфичната LED светлина, всяка плочка има и температурен сензор, с който може да отчитате нагряването й, на за това ще стане дума малко по-нататък.

Crucial Ballistix Tactical Tracer се предлага в минимална опаковка, която очевидно не е предвидена за многократна употреба. За разлика от фините комплекти на Corsair например, тук отварянето става по „най-касапския“ начин и след като най-сетне се доберете до самата памет, просто може да изхвърлите опаковката, която вече е загубила всякакъв вид.

Плочките са издържани в цветова комбинация от черно и сиво, която изглежда доста притъпена, но в същото време очевидно е в унисон с идеята за „военен“ дизайн, която прокарва името. С дължина от 31 милиметра плочките са доста къси (макар и не чак толкова, колкото Corsair Vengeance LP например), което означава, че лесно може да ги сместите дори под по-широки CPU охладители.

Таймингът на Crucial Ballistix Tactical Tracer 8GB е 8-8-8-24, а честота е 1600MHz  – безспорно прилични показатели, които въпреки това няма да й донесат никакви награди. Волтажът от 1.5V е съобразен със Sandy Bridge архитектурата, което също е добре дошло. Колкото до LED светлините, те определено са излишна, но иначе доста ефектна екстра. Всяка плочка разполага общо с 18 LED светлини, десет от които са отгоре, а останалите осем за разпределени по четири на всяка от страните. На всичкото отгоре светлините на всяка една плочка могат да бъдат контролирани отделно като се променят тяхната яркост, начин на светене и цвят (син или оранжев).

Инсталирането на Crucial Ballistix Tactical Tracer 8GB протича без никакви проблеми и паметта спокойно заема мястото си, като между нея и Zalman CNPS11X Extreme охлаждането на тестовия процесор има разстояние от около 2 милиметра.

След това отиваме в BIOS-а, за да проверим тайминга на паметта. Фабричната й настройка е за 1066 MHZ и 9-9-9-24. За да промените това, трябва да активирате eXtreme Memory Profile (XMP), в резултат на което паметта вече ще работи на 1600 MHz и 8-8-8-24.

За да се възползвате от управлението на LED светлините ви трябва специална програма, наречена Crucial MOD. За жалост обаче никой не се е сетил да я включи в пакета на Crucial Ballistix Tactical Tracer 8GB, нито дори да даде указание от къде може да се свали тя. Разбира се, след бърза справка с Google откриваме MOD и малко по-късно софтуерът вече е инсталиран.
С помощта на AIDA64 регистрираме и първите тестови резултати, които са обнадеждаващи. Crucial Ballistix Tactical Tracer 8GB постига 19 317 за четене, 21 302 за писане, 21 428 за копиране и латентност от 45.3. Тези показатели я поставят малко над G.Skill RipjawsX 1600 и точно под вече споменатата Corsair Vengeance LP 1600. Гейминг тестовете изваждат горе-долу същите показатели: 12 173 в 3DMark 11 и 1635 в Unigine Heaven. За сравнение стойностите на G.Skill RipjawsZ 1600 тук са съответно 12 185 и 1631. Важно е да отбележим, че няма видима разлика в представянето на 4 и 8-гигабайтовите версии на Crucial Ballistix Tactical Tracer.

Ако наистина искате да имате максимален контрол върху паметта, може да се възползвате от вградените в нея сензори за измерване на температурата. Резултатите се появяват както във Фаренхайт, така и в Целзий на малко екранче в долния десен ъгъл на монитора. Освен това има и аларма, която е настроена така, че да даде сигнал, когато паметта достигне определена температура. Фабричната стойност е 60 С, но може да се промени по желание. Тестовете на паметта показаха, че дори под сериозно натоварване температурата й не надхвърля 45 С, така че температурният сензор може да се окаже напълно излишен.

И разбира се, светлините – може би прекалено кичозни за обикновения потребител, но напълно задължителни за сериозния геймър. От панела Lights в Crucial MOD може да променяте техните настройки, да сменяте между двата възможни цвята (оранжево и синьо за 8-гигабайтовата версия и червено и зелено за 4-гигабайтовата), както и начина, по който светят (Stereo, Inside Out, Lava и Streamer). Няма да е пресилено, ако кажем, че LED светлините не се поддават на описание. За да усетите ефекта им наистина трябва да ги видите, защото те наистина са страхотни.

Crucial Ballistix Tactical Tracer 8GB се представя напълно задоволително при тестовете. С честота от 1600 MHz и тайминг 8-8-8-24 паметта наистина няма да бъде сред най-бързите, но със сигурност не е и от бавните. При желание и възможност за оувърклок честотата може да се повиши дори до 1633 MHz. Добавете към това високата степен на кустомизация благодарение на програмата Crucial MOD и безкрайно ефектните LED светлини и получавате надеждна RAM памет на приемлива цена.

Автор: Филип Станиславов