Охлаждане: GELID Solutions GX-7

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 фев. 2012

Охлажданията за РС са доста интересен пазарен сегмент, защото за разлика от много други компоненти, тук обикновено има ясни победители от самото начало. Стига да разполагате със съответния бюджет и да нямате ограничения откъм големината на кутията и разположението на компонентите вътре, просто се ориентирате към най-мощния вентилатор и сте готови. Това, което РС ентусиастите обаче понякога забравят е, че не винаги е нужно да плащате скъпо, за да получите качествен продукт. В богати каталог продукти съществува малка, но много важна категория, която съчетава наистина високо качество и относително приемлива цена.

Точно такъв е случая с комплекта GELID Solutions GX-7, който се предлага за около 80 лв. и е наистина висококачествено решение. Що се отнася до съдържанието на кутията, GELID Solutions GX-7 напомня на всеки друг стандартен вентилатор. В малка пластмасова кутийка са събрани всички аксесоари, а под нея е друга пластмасова опаковка със самия комплект. Той се състои от две части – вентилатор за процесор и GELID 4-pin PWM 120-милиметров вентилатор. И двата компонента са настанени в легла от предпазна пяна, така че да се избегнат повреди при пренасянето.

Какво влиза в кутийката с аксесоарите? Две скоби за вентилатора, една универсална поставка, един стикер с логото на GELID и тубичка с термална паста GC2, която всъщност е с доста добри показатели. Освен това ще откриете четири винтчета, няколко свински опашки и още две малки скоби за укрепване на вентилаторите.

Самите вентилатори са доста интересни и определено не изглеждат по начина, по който сме свикнали да възприемаме скъпите продукти от този вид. За разлика от модели като Scythe Mugen II и Noctua NH-D14, които са тежки и обемисти,  GX-7 е доста лек и относително малък – широчината му е едва 50 мм – и има повече отвеждащи топлината елементи, отколкото споменатите по-горе модели. GELID Solutions GX-7 не е по-лош, просто е по-различен.

Дизайнът на модела напомня V-образен автомобилен мотор, а горното му покритие е пластмасово с дребни хромирани елементи и лого. Височината на вентилатора е колкото на стандартен модел и не би трябвало да създаде проблем, когато го монтирате. Той е снабден и със синя LED светлина, която по принцип изглежда добре, когато е включена, но дали ще подхожда на съществуващата ви конфигурация е друг въпрос.

Тестовата конфигурация, използвана за проверка на показателите на GELID Solutions GX-7 се състои от дъно Gigabyte GA-990FXA-UD5, процесор AMD FX-8150, 8 GB G.Skill 2133 MHz RAM памет, видео карта HD 5850 DirectCU и захранване Antec High Current Gamer Pro 850W. Инсталацията на двата вентилатора от GELID Solutions GX-7 комплекта става доста лесно и компонентите намират точното си място в кутията без да стърчат излишно или да създават други проблеми.

За провеждането на теста се използват програмите AMD Overdriver 4.0.5, AIDA64 Extreme и OCCT, чиято задача е да произведат натоварване, с което охлаждането трябва да се справи. Тестът се прави в затворена система и при стандартна скорост на вентилаторите. Показателите на GELID Solutions GX-7 се сравняват с тези на Scythe Mugen II и Noctua NH-D14.

AMD Overdrive показва, че със своите 40 С Gelid GX-7 се нарежда точно между Scythe Mugen II (41 С) и Noctua NH-D14 (39 С). Тези показатели се отчитат при използването само на един вентилатор; когато включим втория налице е подобрение от 2 градуса, което изравнява Gelid GX-7 Noctua NH-D14 и това е напълно честно, предвид че NH-D14 също ползва два вентилатора. Максималната скорост, с която работи Scythe Mugen II е 1300 RPM, при Noctua NH-D14 тя е 1200 RPM, а Gelid GX-7 отива чак до 1800 RPM.

Измерването на шумовите стойности на двата вентилатора става с допълнителен Y Splitter, като  в състояние на покой те работят на около 600 RPM, а при сериозно натоварване и клокнати те стигат до 1500 RPM. Това качва шума до 47 dBА, което е точно толкова силно, че да го забележите. За щастие този шум се получава само при оувърклок и включени двата вентилатора; при фабрична настройка и само с един вентилатор Gelid GX-7 не е толкова шумен, че да дразни.

Друг фактор, който накланя везните в ползва на Gelid GX-7 е цената. Той може да се намери за около 80 лв., докато за сравнение Noctua NH-D14 струва над 120 лв. Добавете към това високите обороти на въртене и компактните размери, благодарение на които вентилаторите могат да намерят място в почти всяка една кутия и получавате едно атрактивно предложение. Минус е липсата на Y Splitter, заради който ще трябва да платите още малко допълнително, но това важи само, ако искате да клокнете модела.

Автор: Филип Станиславов