Охладител: Coolink Lapchilla

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През последните няколко години преносимите компютри още по-популярни. Техният дизайн се подобри, а консумацията на енергия – намали. Същевременно машините и станаха по-тънки. Въпреки че от естетична гледна точка това е прекрасно, от технологична представлява сериозен проблем пред производителите, които се чудят как да съберат всички части на едно място. Това неминуемо довежда и до проблеми с охлаждането, особено предвид факта, че с всяко ново поколение потребителите искат да държат на скута си все по-голяма мощ.

Това вероятно ще се промени, когато процесорите Sandy Bridge се наложат над мобилния пазар. Междувременно, докато очакваме това да се случи, не ни остава нищо друго, освен да се сдобием с допълнително охлаждане. Особено предвид факта, че се задава доброто старо горещо лято.

Затова днес ще видим дали Coolink Lapchilla всъщност е добро предложение. Този бял охладител има размери 300 x 270 x 25 мм, т.е. подходящ е за 15.4-инчови портативни компютри, тежи 800 гр и е снабден с гигантски 220 мм вентилатор, работещ на 600 RPM (въздушен поток 50 m³/h). Той е снабден с 11 полупрозрачни сини перки, разпръснати доста една от друга. Акустичният шум, който възпроизвежда, е едва 16 dB/A, а необходимата му енергия за функциониране е 0.5 W.

Освен това подложката може да застава под два различни ъгъла, за пасне по-добре на различните модели лаптопи – в едната вентилаторът е на 15 градуса от основата, докато в другата – на 32.

Разбира се – това е USB устройство. Кабелът за него е скрит в рамката, така че когато решите да използвате охладителя, просто трябва да го издърпате.

При тестове с лаптоп Sony Vaio VGN-NW21ZF, измъчван 20 минути на Prime95, подложката намали работната температура с едва половин градус. На практика тя нямаше почти никакъв ефект върху машината. Със същия успех може да използвате и възглавница вместо подложка. Така че ако сте решили да закупувате охладител за вашия лаптоп, зачеркнете Coolink Lapchilla от списъка с възможни продукти.

Автор: Петър Йорданов