Охладител: Gigabyte G-Pad Pro

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

 

В началото на летния сезон два пазарни сегмента отбелязват луди печалби. Първият е хранително-вкусов – консумацията на безалкохолни напитки и сладоледени изделия се вдига с около 250% в сравнение с останалите сезони. Вторият е този на вентилаторите. Защото именно през лятото си проличава доколко качествени са били тези, монтирани в лаптопа ти от производителя. Досега ви представихме доста голяма гама от охладители за преносими компютри. От просто повдигащи, до такива, комбинирани с перки, тонколони и дори неонови светлини. Gigabyte G-Pad Pro е точно това – охладителен пад, който не иска да те стресне с ненужен куулнес, а просто да си свърши работата… и то по възможно най-стилния начин.

Gigabyte G-Pad Pro е съставен от две части. Първата е алуминиева рамка с радиаторни решетки, която се използва за поставка на лаптопа. Разгръща се като книга и в сгънато състояние, дебелината й е около 1 сантиметър, което я прави доста удобна за разнасяне дори в пристегнат калъф за лаптоп. В разгънато състояние, може да бъде поставена хоризонтално или под ъгъл от 35 градуса, според ситуацията и възможностите ви. Но само ако разгънете крачетата й, ще можете да се възползвате от втората част в комплекта.

Вентилаторът на Gigabyte G-Pad Pro не е запоен за стойката, а е в отделен панел, който е с две щипки за захващане и USB кабел за достъп на енергия от лаптоп. Мобилността му е уникална, тъй като можете да го позиционирате директно под най-топлата част на лаптопа си, за разлика от повечето конкурентни продукти, които се позиционират в средата. Ако пък не си много наясно с анатомията на лаптопа си и къде точно се намират видео или CPU чипът му – разгледай долния му панел докато е включен и виж къде е най-големият вентилационен отвор. Позиционирай вентилатора под него, за да набутва студен въздух, който перката на самият лаптоп да изкарва извън кутията, поддържайки вътрешната му температура под 35 градуса. 

Можеш дори да не го закачаш за поставката, а да използваш сгъващия му се корпус и да го фиксираш зад или на някой от фланговете на лаптопа си, избирайки най-добре от какво имаш нужда в конкретния момент. Вентилаторът работи със скорост от 1900 RPM, а нивото му на отделян шум е 20 децибела.

Скарата и вентилаторчето на Gigabyte G-Pad Pro са придружени от два доста удобни калъфа, в които да ги събереш по време на път. Общото тегло на пакета е около 560 грама, което е перфектно предвид стабилността и здравината на рамката (нито един пластмасов чарк)… но пък може тотално да подлуди граничарите на летищните КПП-та.

При нормална работа скарата намаля с 3 до 6 градуса температурата на произволен лаптоп. Добавянето на вентилатора на произволна позиция сваля с още около 4-7 градуса, а позиционирането му под определен компонент маха още 2-3 градуса от него.

Gigabyte G-Pad Pro има един-единствен проблем – размерът. В разгънато състояние може да обслужи 14- или 15-инчов лаптоп със стандартен (4:3) формат. Всеки по-голям от тези размери или Wide Screen такъв просто ще провисне и ще е нестабилен. За сметка на това няма проблем с нетбуци… но пък те не греят чак толкова.

 

Автор: Георги Панайотов