Откриха забравена игра от създателите на SimCity

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Тези дни като че ли всяка седмица научаваме за нова археологическа находка от света на игрите. Този път е била открита забравена игра от Maxis, създателите на SimCity, наречена просто SimRefinery.

Историята на тази игра е малко по-необикновена – тя всъщност изобщо не е била предназначена за геймъри. Оказва се, че в миналото Maxis са имали цяло подразделение, което е правело симулации за бизнеса. За това се говори в доста обширна статия, която споменава SimRefinery – симулатор на управление на нефтена рафинерия, поръчан от петролната корпорация Chevron.

Тази статия добива популярност след като е отразена в Ars Technica. Един от коментиращите в тази статия казва, че има копие от SimRefinery, което качва в Internet Archive, където можете да я пробвате безплатно. Това става чрез емулация в DOSBox – просто напишете simref.exe и сте готови.

Играта очевидно е незавършена, с редица бъгове, съобщения за липсващо съдържание и неясен интерфейс. Но въпреки това от нея си личи идеята на Maxis, че игрите могат да са нещо повече от забавление, а могат да имат и сериозно бизнес приложение.