Осем претендента за трона на iPhone

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 авг. 2009

За много хора iPhone на Apple е Алфата и Омегата при смартфоните. На пръв поглед той предлага всичко, което човек може да иска от мобилния си телефон – отличен дисплей, перфектен браузър и какво ли още не. Ясно е обаче, че перфектно устройство няма – винаги ще има изисквания, които даден телефон не може да покрие. За щастие, живеем във времена на сериозна конкуренция на пазара и изборът пред потребителите е доста богат. Предлагаме ви осем алтернативи на страховития iPhone, които имат достатъчен потенциал да го изместят от първото място, ако не по пазарен дял, то поне в сърцата и портфейлите на купувачите. Списъкът не е подреден в някакъв определен ред.

HTC Magic

Първият телефон в България, който работи на платформата Android на Google, това е един от най-сериозните претенденти за короната на iPhone. Вече без плъзгащата се клавиатура на своя предшественик G1, новият модел предлага 3,2-инчов TFT LCD сензорен екран с резолюция от 320 х 480. Размерите му са 113 x 56 x 14 мм., а тежестта – 116 гр. С него можете да го обогатите с доста приложения, като Street View с Google Maps, Facebook, MySpace, Skype и други, но 3,2 мегапикселовата му камера не е нищо особено.

Sony Ericsson Xperia X1

Първото тъчскрийн устройство на Sony Ericsson с операционна система Windows Mobile, Xperia X1 беше доста очаквано, когато се появи в края на миналата година. Сензорният дисплей е 2.8 инча, 800 x 480, 65,000 цвята и картината на него е с отлично качество, а плъзгащата се клавиатура е удобна за използване. Можете да увеличите неговата 400 МВ памет с Micro SD карта. Основното оплакване от ползвателите му е, че интерфейсът на менютата можеше и да е по-добър.

BlackBerry Storm 9500

За канадците от Research in motion беше доста трудно да се разделят с надеждната клавиатура на своето BlackBerry, затова се включиха в тъчскрийн състезанието едва в края на миналата година. Иновативният 3,3 инчов “ClickThrough” екран прави лесно разграничаването на натискане и плъзгане, защото трябва добре да натиснете стъклото, за да се регистрира нещо. Въпреки че има HSDPA 3G връзка за данни, устройството за съжаление няма Wi-Fi. Новото BlackBerry цели да привлече главно бизнесмени и пристрастени към e-mail-ите хора.

Palm Pré

В миналото Palm бяха лидерите на пазара за смартфони, но напоследък не успяват да се справят с растящата конкуренция. Разполага с плъзгаща се QWERTY клавиатура която, макар и малка, е по-добра от леко наблъсканата on-screen клавиатура на iPhone. Телефонът е оборудван с WebOS, собствена операционна система на Palm, която успешно си съперничи с конкуренцията на Win Mobile, Android и т.н. Pré е решаващото предложение, което или ще извади Palm от дъното, или има потенциала окончателно да ги довърши.

Nokia N97

Дългоочакваният първи тъчскрийн телефон с пълна QWERTY клавиатура на Nokia, N97 е смесица между старо и ново. Има 3,5 инчов дисплей с 16 млн. цвята, както и плъзгаща се клавиатура. Неговият Symbian S60 интерфейс обаче изглежда леко остарял, въпреки подобренията. Ключовата дума тук е памет – смартфонът разполага с цели 32 GB пространство, което може да бъде разширено с още 16 GB с Micro SD карта. Камерата му е 5 МР с оптика на Карл Цайс.

Samsung i8910 Omnia HD

Това е едно доста голямо устройство, с размери от 123 x 59 x 13 мм и 148 гр. тежест, но силата му се крие в неговият 3,7 инчов, 16 млн. цвята OLED сензорен екран с два спийкъра, които правят дори гледането на филми удоволствие. Работи с операционна система Symbian S60, а неговата 8 МР камера може да снима видео във внушителните 720р при 24 кадъра в секунда. Има 16 GB памет плюс слот за Micro SD и за разлика от повечето модели на Samsung – 3,5 мм жак за слушалки. Големият екран го прави идеален за пътуващите киномани.

LG KF900 Prada II

LG са избрали да се борят с конкуренцията и в частност с Apple, главно със стил. Prada II разчита на красивия си метален външен вид и уникалния си черно-бял интерфейс. Това не значи, че няма какво да предложи откъм производителност – 3-инчовият дисплей с 262,000 цвята (спокойно, само менютата са монохромни) изглежда много добре и се допълва чудесно с 5 МР камерата, която може да записва видео на 720 х 480 пиксела при 30 fps. Плъзгащата се QWERTY клавиатура успява да е както полезна, така и да изглежда добре. Няма GPS, но пък има Wi-Fi, HSDPA 3G, сензор за движение и 8 GB памет.

Nokia 5800 XpressMusic

Този модел на Nokia е насочен основно към любители на музиката, както си личи от името му. Не е страшен красавец, но има определен чар. XpressMusic разполага с добър браузър, 3,2 МР камера, Wi-Fi, включена в пакета 8GB Micro SD карта и A-GPS. Добавете към това разумната му цена и имате една чудесна алтернатива на който и да е от изброените смартфони.

По материали от интернет

Автор: Пламен Димитров